Paušalne optužbe Emira Kusturice

Paušalne optužbe Emira Kusturice

03/06/2017 Off By

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da žali zbog udesa u kojem je vozač reditelja Emira Kusturice zadobio teške povrede, ali želi da ukaže na neargumentovane optužbe Kusturice da je saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao isključiva odgovornost putara:

“Neprijatno smo iznenađeni reakcijom gospodina Kusturice i paušalnim optužbama o “bahatosti i nestručnosti“ putara, jer je činjenica da je privremena devijacija na petlji Ljig, na trasi Koridora 11, izgrađena u skladu sa zakonom i važećim propisima, da ima sve neophodne dozvole i da je opremljena propisanom saobraćajnom signalizacijom, koju je proverio i MUP.

To potvrđuje i “Zapisnik o puštanju saobraćaja na privremenu devijaciju preko petlje Ljig auto-puta E-763“ u kojem se navodi da je privremena signalizacija postavljena u skladu sa „Idejnim projektom privremene devijacije na državnom putu IB reda broj 22”, u funkciji izgradnje auto-puta E-763, deonica Lajkovac-Ljig. Za ovaj projekat Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 8. februara izdalo Rešenje o privremenoj građevinskoj dozvoli.
U zapisniku od 1. juna 2017. takođe stoji da su, pre nego što je saobraćaj preusmeren, predstavnici Policijske uprave Valjevo “obišli devijaciju i saglasili se da je postavljena saobraćajna signalizacija odgovarajuća, i da se saobraćaj može preusmeriti na devijaciju”.
Napominjemo da ovo nije ni prva ni poslednja devijacija preko koje se odvija saobraćaj u slučajevima kad je za potrebe izgradnje ili rekonstrukcije puteva neophodno obezbediti kontinuitet saobraćaja. U konkretnom slučaju, u okviru izgradnje auto-puta Lajkovac-Ljig, predviđen je nadvožnjak preko Ibarske magistrale, a zbog izvođenja radova na izgradnji tog objekta, bilo je neophodno prekinuti saobraćaj na postojećoj magistrali u dužini od oko 800 metara.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ne može da prihvati da bilo ko iznosi optužbe, na osnovu neproverenih i netačnih informacija, kojima šteti ugledu čitavog sektora saobraćaja, na čijoj modernizaciji Vlada Srbije danonoćno radi.
Ministarstvo još jednom apeluje na vozače da obrate pažnju na postavljenu signalizaciju, posebno u zoni gradilišta na koridorima.
Vićentiju Saviću i Emiru Kusturici želimo brz oporavak i nadamo se da je brzina kretanja vozila prilikom udesa bila prilagođena uslovima puta i postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.”(Press MGSI)♦