Najbogatiji: Katar na svetu – Hrvatska u regionu!

Najbogatiji: Katar na svetu – Hrvatska u regionu!

03/06/2017 Off By

Najbogatija država na svetu je Katar, a na interaktivnoj mapi proverite koliko su bogate ili siromašne zemlje regiona.

Neke od najmanjih država sveta nastavljaju dominaciju na listi najbogatijih, pokazuje analiza Global Finance Magazina. Ako gledamo samo bruto društveni proizvod (ukupnu vrednost roba i usluga proizvedenih u svakoj zemlji – BDP), onda je pet najbogatijih zemalja sveta su: SAD, Kina, Njemačka, Japan i Velika Britanija. Na drugoj strani pet najsiromašnijih su: Tuvalu, Nauru, Kiribati, Maršalovi otoci i Palau.
Ali ovi brojevi ne pokazuju realnu sliku uslova u kojima ljudi u tim zemljama žive. Prethodno nabrojane najsiromašnije zemlje su na ovim pozicijama zato što su izuzetno male, ne veće od tačaka na Pacifiku na karti sveta. Mnogo realniju sliku dobijemo kada BDP podelimo sa brojem stanovnika, a onda na čelo liste najbogatijih izbijaju Katar, Luksemburg, Makao, Singapur i Bruneji, dok su najsiromašniji Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Burundi, Liberija i Niger. Većina najbogatijih umnogome ovisi o stranim radnicima, koji nemaju status rezidenta tako da se njihov broj ne deli sa BDP-om.
Najbogatija u regiji je Hrvatska (22.415 dolara), dok je najsiromašnija Bosna i Hercegovina čiji je BDP po stanovniku upola manji i iznosi 11.034 dolara.♦