Tači: Vučić zna da je Kosovo nezavisna država

Tači: Vučić zna da je Kosovo nezavisna država

02/06/2017 Off By
Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da je izjava novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu kao sastavnom delu Srbije data za “unutrašnju upotrebu”.

“Predsednik Srbije dobro zna da je Kosovo nezavisna država priznata od 114 zemalja u svetu. Mi ćemo nastojati da se i dalje angažujemo na priznavanju i nastavićemo sa dijalogom”, rekao je Tači novinarima posle susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Zagrebu. Tači je tako odgovorio na pitanje novinara o delu teksta zakletve predsednika Srbije koja glasi: “Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo”.
“To je bila izjava za unutrašnju upotrebu”, zaključio je Tači. On je dodao da takve izjave iz Srbije nisu ništa novo i dodao da su Kosovo i Srbija dve nezavisne države. Prema njegovim rečima, Kosovo će raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom”.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u izjavi novinarima rekla je da će Hrvatska nastaviti da podržava evroatlanske integracije Kosova. I Tači i Grabar Kitarović su istakli prijateljske odnose Prištine i Zagreba i ocenili da treba pojačati ekonomsku saradnju. Tači, koji boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, sastao se i sa premijerom Andrejom Plenkovic.(RSE)♦