Prvi radni dan predsednika Vučiča: primio  američki poklon

Prvi radni dan predsednika Vučiča: primio američki poklon

01/06/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Đoržević, ambasador SAD Kajl Skat i načelnik generalštaba VS general Ljubiša Diković prisustvovali su danas primopredaji 19 vozila “hamamvi” u kasarni “Stevica Jovanović” u Pančevu.

Vozila su poklon SAD za vojsku Srbije. Danas je predato 19 vozila koje vrede tri miliona i 800 hiljada dolara. Ukupno su SAD donirale 40 vozila u vrednosti od 7.500 miliona dolara. Radi se o vozilima za borbu i mirnodopsko vreme koja su snabdevena običnom i pojačanom balističkom opremom.
Američki ambasador rekao je da je poklon namenjen prijateljima i da se nada da će biti koristan.
Predsednik Vučić ušao je u nekoliko vozila i lično provezao jedno vozilo po krugu kasarne. Zahvalio je ambasadoru na poklonu, pa mu u polušali predložo da kao svoj poklon SAD renoviranju i fasade kasarne u Pančevu.
Novinara je bilo više nego obično jer su svi hteli da budu prisutni prvom radnom danu Predsednika. Bilo je samo nekoliko malicioznih pitanja, ali se Vučić dobro snašao. Novinarka TV N1 pitala je kada će stići ruski migovi i dobila odgovor “u naredna dva meseca”. Na njeno pitanje kako komentariše jučerašnji napad Vučićevih pristlica na novinarku Danasa i druge opozicione novinare, Predsednik se izvinio za svaki napad na novinara. Ali je rekao da policija nije dobila ni jednu zvaničnu prijavu. Čak nije bilo prijavljeno ni okupljanje opozicije, ali ih u tome niko nije sprečavao. Jedini regularno najavljeni skup bio je članova SNS njihovom predsedniku pred Skupštinom Srbije.
Vučić nije želeo da napada ni Zorana Živkovića, pa je na provokativno pitnje o njemu odgovorio da je Živković građnin Srbije, a on kao predsednik ne želi o njemu loše da govori.
Na molbu da prokomentariše negtivne izjave kosovskih rukovodilaca rekao je da oni ne samo što nisu razumeli njegov govor, već ga nisu ni slušali. Bilo je i nekoliko pitanja vezanih za najnovija pisanja NINA, a predsednik je rekao da te novine ne čita kao što i TV N1 veoma retko gleda. Nije želeo da govori ni o eventualnoj ostavci u Stranci.
Na pitanje našeg novinra koje su mu prve međunarodne aktivnosti odgovorio je da za tri dna putuje na Brdo kod Kranja, gde će se sresti sa skoro svim svetskim liderima. Najviše ga znimaju susreti sa susedima jer želi što pre da se uspostavi prijateljstvo na Balkanu.♦