Aleksandar Vučić – predsednik Srbije

Aleksandar Vučić – predsednik Srbije

31/05/2017 Off By


Ranka Čičak

 Aleksandar Vučić je danas na svečanoj sednici u Skupštini Srbije položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države.

Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi.
Nakon polaganja zakletve, Vučić je zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike Srbije koji su dali svoj doprinos prosperitetu Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću, koji je podržao mere Vlade na putu ka oporavku.
Vučić je rekao da ne može da nađe dovoljno reči da objasni strah i nadu koje oseća dok preuzima dužnost predsednika. Znam da su mi potrebna dela mnogo više nego reči i da će mi sud biti izrečen kada budem završio mandat, naglasio je predsednik Srbije.
Istakao je da na mestu predsednika nema sumnju u to šta mu je činiti za Srbiju i njene građane: “Moram da dam bukvalno sve, a neću dobiti bukvalno ništa osim suda koji će ostati u istoriji.”
-Moje je da Srbiju, našu otadžbinu, naše ishodište i naš san, učinim boljom, srećnijom, sigurnijom i bogatijom zemljom, rekao je Vučić.
Vučić je poručio da će raditi na uspostavljanju mira u regionu, da će sa svima razgovarati i insistirati na dijalogu i kompromisu. “Mir i stabilnost su za mnoge izlizane reči, ali biće srž mog budućeg političkog delovanja”, rekao je Vučić.
Novi predsednik je rekao da je čitav region sistem spojednih sudova. “Možemo da se povežemo, izgradimo puteve i mostove, učimo jedni od drugih i dovedemo investitore, da stvorimo region u kojem su razlike prednost a ne osnova za sukobe”, kaže Vučić.
Svima u regionu je poručio: “Hajde da stvaramo poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vreme je da se rađamo.”
Svečanosti u Skupštini prisustvovali su poslanici, članovi Vlade, predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, predstavnici Republike Srpske i bivši predsednici Srbije i Jugoslavije, kao i ostale zvanice.


Ni uzvici, ni parole opozicije – nisi naš predsednik, nisu pokvarile raspoloženje Aleksandra Vučića, koji je danas u Skupštini Srbije položio svečanu zakletvu kao novi predsednik države. Sa galerije, gde je godinama sedela kao novinarka, srećna ga je posmatrala majka Angelina sa ostalim članovima porodice. U Sali su predstavnici svih društvenih zajednica i diplomatski kor dugim aplauzima pozdravili Vučićeva obećanja da će nastaviti da vodi politiku neutralnosti. Jedino su predstavnici opozicije napustili svoja mesta. Nije im se dopalo Vučićevo objašnjenje sadašnjeg političkog trenutka – priznali smo da nismo odabrani narod.
“Prestali smo da se pravdamo i počeli da prihvatamo odgovornost. Počeli smo da verujemo u život i težak rad. Na tome se temelji naša budućnost i na tom ću temelju da gradim sprat po sprat. Radiću na pomirenju i dijalogu i to će biti srž mog političkog delovanja. Ovaj je regio veliki sistem spojnih sudova i sudbina. Moja poruka susedima je da ostvarujemo zjdeničke poslove. Nastaviću razgovore s Prištinom, sarađivaćemo sa svim susedima. Nastavljamo evropski put, jer je to garancija za naše demokratsko društvo. Uspeli smo da odolimo pritiscima i sačuvali najbolje odnose sa Ruskom Federacijom”.
Na prijemu u skupštinskom holu red onih koji su želeli da čestitaju Vučiću i novom generalnom sekretaru Predsednistva ,Nikoli Selakoviću, bio je toliki, da nisu svi mogli da dođu na red, jer je Vučić žurio da u zgradi Predsedništva, preko puta Skupštine primi od dosadašnjeg predsednika Nikolića pečat i ostale simbole predsedničke vlasti.
Čim je otišao, u holu se pojavila opozicija sa plakatima – osvojio si vlast, ali ne i državu.
Boško Obradović iz Dveri negirao je svaku rečenicu Vučića i zaključio:
“On je lažni car Vučić Mali i nije održao ni jedno obećanje koje je kao premijer dao narodu. Prodao je Kosovo za jeftin novac. Zanimljivo je da ni Obradovića, a ni Radulovića i ostale opozicionare nisu snimali novinari naklonjeni Vučiću.
Sandra Rasković napustila je prijem kada su joj na ljutite primedbe na račun novog predsednika dobacili da ide u Šibenik .
Ipak, na prijemu povodom izbora novog predsednika Srbije, bilo je više radosnih, nego ljutitih lica. Šampanjac se služio iz elegantnih čaša od pravog kristala, pljuštali su poljupci i čestitanja. Ispred Skupštine oko 20.000 građana pružilo je podršku novom predsedniku.
Rad nove ekipe Predsedništva nastavlja se u zgradi Novog dvora, iz koje se upravo iselilo Predsedništvo Tome Nikolića. Za sada je jedina tajna ko će biti novi premijer. Sve se više govori o Ani Brnabić, koja je veoma sposobna i vredna kao Aleksandar Vučić.

Po polaganju zakletve predsednik Vučić uputio do zdanja na Andrićevom vencu, gde je sedište predsednika Republike. Na putu do zgrade Predsedništva, prošetao kroz špalir gardista Vojske Srbije i mladih u narodnim nošnjama, i razgovarao sa okupljenim građanima.
Ispred zgrade na Andrićevom vencu upriličena je smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije – kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podneo je raport novom predsedniku i izvestio ga da je stanje u zemlji redovno.
Tomislav Nikolić sačekao je Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu. Nikolić mu je u svečanoj sali, simbolično, predao državni pečat koji se stavlja na akte koje potpisuje predsednik.
Aleksandar Vučić je juče podneo ostavku na mesto predsednika Vlade, a poslanici su ostavku konstatovali na posebnoj sednici Skupštine.
Prema Ustavu Srbije, mandat predsednika traje pet godina. Predsednik Republike, prema najvišem državnom aktu, izražava državno jedinstvo Republike Srbije. U njegove nadležnosti spada predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, postavljanje ambasadora, primanje akreditivnih i opozivnih pisma, davanje pomilovanja i odlikovanja.
Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.♦