Vučić se danas oprostio od novinara koji su ga vređali ali i veličali!

Vučić se danas oprostio od novinara koji su ga vređali ali i veličali!

30/05/2017 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednik Vlade, Aleksandar Vučić održao je danas poslednju konferenciju za novinare u ovom mandatu.Već sutra on polaže zakletvu u Skupštini Srbije kao novi predsednik Srbije. Zatim peške prelazi ulicu i ulazi u zgradu Starog dvora na Andrićevom vencu.

U parku vile Mir danas je bilo svečano. Novinari su ispratili svog premijera i većina je rekla da s njim nije bilo tako loše kao s mnogima pre njega. Vučić je bio strpljiv, nije odbijao ni jedno pitanje, često su ga bombardovali veoma neprijatnim pitanjima. Odgovarao je na svako i pretrpeo teške uvrede i klevete opozicionih novinara. Nikada nikoga nije tužio. Pamtićemo ga po velikom elanu, više od 50 otvorenih fabrika, miroljubivom ponašanju prema susedima, koji nisu uvek bili ljubazni. Pamtićemo ga i po najvećim napadima opozicije i njegovom mirnom slaganju sa svim uličnim protestima.
Danas nam je rekao da je srećan što više nismo prezadužena zemlja, a i opozicija priznaje da stvari idu na bolje. Konačno ima mogućnosti da se podignu penzije a i plate u javnom sektoru za skoro 10 posto. Zahvalio je na podršci dosadašnjem predsedniku, Tomislavu Nikoliću, svim ministrima, a i novinarima koji su bili oštri prema njemu.
Da dolaze bolja vremena za Srbiju Vučić dokazuje činjenicom da je danas kod nas 14 puta više gradilišta nego što ih je bilo 2014. godine. Na panoima s putnim kartama pokazao nam je celu mrežu novih puteva u Srbiji koje smo mi novinari otvarali zajedno s njim. Tako ćemo već do kraja godine za dva sata stizati iz Beograda na večeru u Budimpeštu, a dogodine za tri sata putovati do Makedonije i Grčke.
Na pitanje šta ga je najviše rastužilo, bivši premijer ponovo pominje niški klinički centar, gde su bivše srpske vlasti napravile tajni dogovor s izvođačima radova, spustili im cenu da pobede na konkursu, a zatim obećali aneks ugovora i dizanje cene . Pošto je došlo do promene vlasti, novi premijer nije pristao na aneks, a izvodjači su bojkotovali i razvlačili posao.
Na pitanje o novom predsedniku Beograda, Vučić odgovara sa istom tugom u glasu:
– Nikada Beograd nije imao boljeg predsednika od Siniše Malog. Uz veliku finansijsku pomoć sa Zapada, opozicija je lažima ocrnila ovog vrednog čoveka i došli smo u situaciju da ga menjamo. To će biti šteta za Beograd.
O odnosima sa susedima kaže da tenzija ima, ali su sada stvari jasnije i bar znamo na čemu smo. Napravljena je neka vrsta pomirenja sa BiH, odnosi sa Crnom Gorom i Makedonijom su relativno dobri. Teški razgovori ostaju da se vode samo sa Prištinom. Evropa ostaje cilj Srbije, a ona želi da sačuva svoj uticaj i u celom Regionu.
O novom Ustavu raspravljaće se na najširem nivou. Učestvovaće ceo civilni sektor i sve opozicione sredine:
– Treba dati odgovor na pitanje kako Srbiju vidimo za 30 godina. Ali, da neko Ustav donosi na brzinu i na silu, to nećete gledati – rekao je Vučić.
Na pitanje hoće li napustiti fotelju prvog čoveka SNS, Vučić
je podsetio na ono što je doživeo bivši predsednik i osnivač SNS , Tomislav Nikolić, kada je posle izbora za predsednika Srbije, napustio stranku:
-Vređali su ga prvo tiho, a zatim sve glasnije. O tome kako ću ja postupiti, bićete obavešteni kada o tome odlučim.
Pitala sam Vučića hoćemo li ga sada ređe viđati kao predsednika Srbije. Odgovorio je da se boji da je tako. O tome ko će ga naslediti u Vladi Srbije, još ne želi da govori.Tehnčke poslove od sutra će obavljati prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić. ♦