Dačić: Makedonci “videli” samo srpskog, a ne i ostale svetske agente!

Dačić: Makedonci “videli” samo srpskog, a ne i ostale svetske agente!

29/05/2017 Off By

Ranka Čičak

Do izbora novog premijera Ivica Dačić će voditi Vladu. Danas, posle prijema povodom Dana diplomatije novinarima je rekao da se nada kako će taj period biti što kraći:

-Ta situacija još nije nastupila. Ali će nastupiti polaganjem zakletve i prelaskom dosadašnjeg premijera na funkciju predsednika Republike. On, po Ustavu, neće biti u mogućnosti da obavlja dužnost predsednika Vlade do izbora novog predsednika. Kako to piše u Ustavu, zamenjuje ga prvi potpredsednik Vlade. Mi za takvu situaciju koristimo naziv tehnička vlada, ali, to je Vlada koja čeka izbor nove vlade. Znaju se tačno šta su ovlašćenja takve vlade. U svakom slučaju, nadam se da će to veoma kratko trajati.
Na pitanje ima li nade da on bude premijer, Dačić kaže da je to nebitno :
-Treba da se izabere najbolje rešenje. Budući predsednik Republike će o tome razmisliti, obaviti razgovore sa svim političkim strankama. Ovde nije bitno personalno rešenje.Bitne su dve stvari- jesmo li posvećeni istim ciljevima i obavljanju tog posla na najbolji mogući način.
Na pitanja o ulozi našeg oficira BIA- e u Sobranju Makedonije i o umešanost Miroslava Lazanskog u propagandu, Dačić kaže da ne zna ništa o tome:
-Naša ambasadorka u Makedoniji imala je razgovor u njihovom Ministarstvu spoljnih poslova. Taj je razgovor bio korektan.Nije bilo pominjanja mera koje bi bile preduzete. Zbog te korektnosti ja ne želim da govorim o detaljima. Oficir BIA- e je formalno u okviru Ambasade. O svom kretanju i radu on obaveštava svoje oficire za vezu u makedonskoj vlasti. On je imao sastanke tim povodom. Meni je zanimljivo nešto drugo. Pored njega u Sobranju su bili i predstavnici drugih službi i prekookeanskih i evropskih.Nisam primetio da je Makedonija zvala njihove ambasade da ih pita šta su oni tu radili.
Komentar našeg novinara – znači, to je uobičajeno.
Dačić: “Pa on je obavljao svoj deo posla. Ali, ne može da vam sada smeta srpski predstavnik, ne američki, nemački, francuski… Mi ćemo se truditi da imamo dobre odnose sa našim susedima, ali, sto puta sam rekao – kako oni prema nama, takoi mi prema njima.♦