DJB: Nepotrebno i štetno rušenje u Zemun Polju

DJB: Nepotrebno i štetno rušenje u Zemun Polju

27/05/2017 Off By

 

Pokret Dosta je bilo o nedavnom rušenju nelegalno izgrašenog objekta Islamske verske zjednice:
“Sa pažnjom smo ispratili pokušaj rušenja objekta islamske zajednice u Zemun Polju, koji su u prvi mah sprečili okupljeni građani, kao i potonje noćno rušenje. Na osnovu trenutno dostupnih informacija, možemo da vidimo zašto je došlo do ovakvog ishoda, ali smatramo da je on bio nepotreban i štetan.

Trenutno dostupne informacije govore da objekat nije imao potrebne dozvole, da je bio nelegalan i da je gradnja nastavljana uprkos rešenju građevinske inspekcije. Opravdavanje nelegalne gradnje time što i ostali rade isto, ili time da se oduvek tako radilo, potpuno je neprihvatljivo. Jednako je neprihvatljivo kada ga koristi ministarka Mihajlović da objasni nelegalnu rekonstrukciju obaloutvrde, tzv. “Sava promenade”, kao i kada ga koriste verske zajednice.
Sa druge strane, iako su postojale informacije o tome da će se o sudbini objekta voditi razgovori, opštinske službe su noćnim rušenjem pokazale potpuno odsustvo razumevanja potreba, kao i specifičnosti zajednice koja je objekat gradila. Zato ne možemo, a da se ne zapitamo kakvim se prioritetima vode gradske i opštinske službe u odlučivanju o rušenju? Kako to da nelegalno podignute vikendice, između ostalih i one u vlasništvu Tomislava Nikolića, koje ugrožavaju bezbednost građana, kao i brojni poslovni objekti koji zauzimaju javne površine godinama nemaju nikakve smetnje, dok se, bukvalno preko noći, ruše objekti namenjeni ostvarivanju šireg interesa određene zajednice?
Da li je politička moć i u ovom slučaju bila presudna? Zašto zakon važi za slabije, a ne važi za moćnije? Da li je ovo zaista poruka da svi moraju da se pridržavaju zakona, ili je ovo samo još jedno slanje signala da kršenje zakona prolazi samo ako ste vlast ili bar u dilu sa vlastima?”(Press DJB)♦