Premošćena Drina: Svečanost na Bratoljubu

Premošćena Drina: Svečanost na Bratoljubu

26/05/2017 Off By

Ranka Čičak

Najviši rukovodioci Srbije i Republike Srpske sreli su se danas na novom mostu koji spaja Ljuboviju sa Bratuncem i izljubili. Zatim su pred dvadesetak hiljada okupljenog naroda održali prigodne govore. Svi su uglavnom citirali Andrića i srećno zključili da mostovi spajaju ne samo Srbe među sobom već Srbe i Bošnjake. Aleksandar Vučić je rekao da je ovaj most dokaz da je ova vlada ustanju da položi ispit na kojem su dosadašnje generacije padale u krvi.

Osim ovog Srbija je izgradila još 300 mostova i više tunela i pruga nego sve vlade do sada. Ovo je dvanaesti most na Drini, a srpski premijer kaže da ih je potrebno još, bar nekoliko hiljada na Balkanu.
Milotad Dodik je najavio uređenje pristupnih puteva na teritoriji RS i rekao da mosta ne bi bilo da nije bilo srpskog rukovodstva koje je najviše platilo i odlučilo se za ovaj poduhvat.
Tomislav Nikolić, kojem je ovo poslednji govor u funkciji predsednika kaže da će Srbija i RS veoma skoro biti jedna država i da je most Bratoljub simbol tog spajanja.
Ukupna vrednost mosta je 13 miliona evra. Srbija je dala 5,25 miliona, Federacija BiH 7,4 miliona evra, a RS 3,35 hiljada evra. Izgradnja je počela oktobra 2015. godine a biće završen 20. seprtembra 2017. godine. Most je dug 227 metara, širok 14 metara sa dve saobraćajne trake i pešačkom i biciklističkom stazom. Izvođač radova je konzorcijum na čelu sa firmom Ratko Mitrović- niskogradnja.♦