Prvog juna promocija Modernističke mape Beograda

Prvog juna promocija Modernističke mape Beograda

25/05/2017 Off By

 


U četvrtak 1. juna od 18 sati u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4). održaće se promocija Modernističke mape Beograda u izdanju Blue Crow Media iz Londona, u saradnji s domaćim istraživačima i autorima. Promociji će prisustvovti i gpsti iz Engleske.

Na poziv izdavačke kuće BC Media arhitekta i istraživačica Ljubica Slavković napravila je selekciju od pedeset reprezentativnih primera modernističke i brutalističke arhitekture u Beogradu.
Publikacija Modernistička mapa Beograda (Modernist Belgrade Map) predstavlja beogradske objekte poput Palata Srbija, delo tima arhitekata Vladimira Potočnjaka i ostalih zajedno sa Mihajlom Jankovićem. Na popisu se našao i Muzej Avijacije Ivana Štrausa i stambena Geneks Kula Mihajla Mitrovića. Uz njih, predstavljeni su i brutalistička remek-dela kao što je Urbanistički zavod Branislava Jovina, ali i odabir istaknutih predstavnika stambene arhitekture Beograda iz perioda prefabrikacije i dominacije betona.
Ovaj nesvakidašnji vodič čine mapa, tekst Slavkovićeve o modernističkoj arhitekturi socijalističke Jugoslavije, dok je svaki odabrani objekat predstavljen uz podatke o lokaciji, autorima i godinama gradnje.
Druga polovina 20. veka je period uspona i pada socijalističke Jugoslavije i intezivne izgradnje ratom uništene prestonice.. Nadolazeća urbana populacija i potreba za stambenim fondom susreli su se sa vizijama o reprezentaciji nove države, pružajući adekvatno stanovanje za hiljade ljudi, kao i naočite primere modernističke arhitekture.
Do 1960-ih nove generacije arhitekata su stasale, i sa stabilnošću mlade države rasla je individualna kreativnost i istraživanje novih dometa stvaralaštva. Savremeni evropski stilovi i lokalni pristupi preplitali su se u čistoći materijala, u oblicima, formama i prostorima modernizma socijalističke Jugoslavije.
Prema rečima autora, Modernistička mapa Beograda osmišljena je tako da afirmiše vrednosti ovih objekata i da inspiriše dalje bavljenje i interesovanje za modernističku i brutalističku arhitekturu danas.

Beogradska mapa je osmi vodič Blue Crow Media kroz arhitekturu 20. veka,  a prethodile su: Brutalistička mapa Londona, Art Deco londonska mapa, Konstruktivistička mapa Moskve, Brutalistička mapa Vašingtona, Modernistička mapa Berlina, Brutalistička mapa Pariza i Brutalistička mapa Sindeja. Brutalistička mapa Bostona i Modernistička mapa Mančestera se spremaju za leto 2017.

Ljubica Slavković je beogradski arhitekta projektant u DVA:Studio, nezavisni istraživač i kritičar. Slavkovićeva je glavni urednik magazina za arhitekturu i istraživačke platforme  Kamenzind, i urednik i projekt menadžer u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Autor fotografija Relja Ivanić je po obrazovanju arhitekta, a profesionalno se bavi arhitektonskom fotografijom. Su-osnivač je stručnog portala za arhitekturu i kulturu prostora SuperProstor i saradnik na projektima DaNS.(Foto Relja Ivnić)♦