Vučić razgovarao sa američkim izaslanikom Hojto Jiom

Vučić razgovarao sa američkim izaslanikom Hojto Jiom

24/05/2017 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Vlade Srbije i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojto Jio posle današnjih razgovora u beogradskoj vili Bohinjka rekli su novinarima da su odnosi između dve zemlje sve bolji i pored različitih staova prema nekim pitanjima, a naročito prema pitanju Kosova.

Gost je domaćinu uručio poziv potpredsednika SAD, a Vučić ga je rado prihvatio. Zahvalio je američkoj administraciji za dobre reakcije na pokušaje formiranja kosovske vojske:
-Brine nas hoće li Haradinaj biti izabran za premijera, ali smo spremni da nastavimo s razgovorima, radi stabilnosti na Balkanu. Važno je da razgovore s Albancima nastavimo mirno i pod okriljem EU.
Hojto Jio čestitao je Vučiću na izboru za predsednika Srbije i rekao da je njegova uloga sada još važnija u srpskom približavanju integracijama s Evropom:
-On je pokazao koliku podršku u zemlji ima, a i uspeo je da u Srbiju privuče investicije celog sveta. SAD su spremne da pomognu Srbiji u njenim reformama i evropskim integracijama. One žele da pomognu i celom Regionu, kako bi krenuo napred i postao stabilno mesto bez korupcije, kriminala i droge. Spremni smo da pomognemo i u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Na pitanja novinara o odnosima SAD i Rusije, Hojto Ji kaže da će oni biti sve bolji, ali će SAD braniti svoje interese:
-Nadamo se da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao i ranije. Ali moramo paziti na pojedine pokušaje da Rusija pravi nestabilnost, kao što se to desilo u Crnoj Gori. Njene namere ovde, a i u nekim drugim regionima, nisu dobre i nisu u interesu zemalja Regiona, koje žele u EU. Ja mislim da i EU i NATO treba da budu precizniji i zemljama koje žele da pristupe, jasno kažu šta se od njih očekuje.
Na pitanje Prve TV hoće li tolerisati američko mešanje u naše nabavke oružja i hoće li današnji gost ostati u novoj vladajućoj garnituri, premijer Vučić je ironično odgovorio kako ga je upravo ova TV savetovala da ne primi Lia, jer pripada staroj administraciji:
-Primio sam ga jer je to korisno za našu zemlju. A gde su sada svi oni koji su najavljivali promene na Balkanu dolaskom novog američkog predsednika? Politika SAD će ostati ista. Što se naše nabavke oružja tiče, to je naša stvar. Gospodin Jio mi to nije ni pomenuo, a i da jeste, on zna da ga ne bih slušao. A ako Srbi više vole bajke, trebalo je da glasaju za braću Grim. Ja sam izabran da vodim zemaljsku Srbiju, a ne da pričam bajke za srpske tabloide. Mi o Kosovu i Metohiji sa SAD imamo različite stavove. Tako i nastupamo. Alternativa tome bila bi užasna za srpski narod na Kosovu. A do pre tri dana na društvenim mrežama išla je kampanja- ajde da ratujemo, da idemo u vojsku. Kada su prekjuče poslata samo 4 poziva, to je napravilo paniku u medijima. Za zemlju je najbolje rešenje – mir.
I gospodin Jio rekao je da se američka politika u ovom delu Evrope neće menjati dolaskom Trampa:
-Ona se bazira na američkim interesima, a to su stabiolnost i demokratija. Naša prisutnost u Albaniji, Kosovu, Makediniji, ovde u Srbiji pokazuje koliko nam je važan ovaj region.♦