Srpski obaveštajac 27. aprila u Sobranju Makedonije

Srpski obaveštajac 27. aprila u Sobranju Makedonije

24/05/2017 Off By
Savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Bezbednosno – informativne agencije (BIA) Goran Živaljević bio je u Sobranju Makedonije u vreme upada nasilnih demonstranata 27. aprila, objavila je sinoć makedonska televizija Telma.

Po istraživačkom timu Televizije Telma i skopskog dnevnika na albanskom Koha, Živaljević, bivši zamenik direktora BIA-e, a sada njen aktivan oficir koji je u Ambasadi u Skoplju treći mandat, ušao je u Sobranje posle 20 časova zajedno sa grupom ljudi iz mase, i uputio se u plenarnu salu gde su bili poslanici VMRO DPMNE. Po izvorima Telme i Kohe, Živaljević se tu fotografisao.
Na pitanje šta je radio u Sobranju Makedonije, mimo diplomatskog protokola, Goran Živaljević je Televiziji Telma rekao da je bio u parlamentu po službenoj dužnosti, da bi video da li u incidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.
U istraživanju Telme i Kohe navodi se da je Živaljević poznat regionalnoj javnosti po nekoliko kontroverznih događaja.
Njegova supruga Olivera Antonić je, dodaje se, svedočila u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije. Ona je u to vreme radila u Državnoj bezbednosti u Odjeljenju za prisluškivanje i pravila zapisnike razgovora iz stana Ćuruvije nakon njegovog ubistva.
Postoje indicije da je Živaljević učestvovao u organizaciji skupa juna prošle godine u Moskvi, kojem je prisustvovao predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković, kao regionalni potpisnik ruske incijative za formiranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.
Goran Živaljević je pre dolaska u diplomatsku misiju u Skoplju bio diplomata u Hrvatskoj u 2014. godini, ali se tamošnja obaveštajna služba požalila srpskim kolegama na njegov rad, nakon što je napustio Hrvatsku, navodi TV Telma.
Dodaje se da do sada nema reakcija Ministarstva spoljnih poslova Makedonije o tome da li su preduzete mere protiv obaveštajca zbog njegovog prisustva u Sobranju Makedonije 27. aprila.(Agencije)♦