Posle najave da će opština Novi Beograd rušiti nelegalne objekte: novo obećanje ludo radovanje!

Posle najave da će opština Novi Beograd rušiti nelegalne objekte: novo obećanje ludo radovanje!

23/05/2017 Off By
Neformalno udruženje građana Savski nasip pozdravlja namere opštine Novi Beograd da ruši, kako je navedeno, 120 nelegalnih objekata na području Savskog nasipa. Kompleksnost dešavanja na ovom području ne podrazumeva samo nelegalnu gradnju, već i potencijalno ugrožavanje bezbednosti građana, dobara, vodozahvata i samog nasipa.

Pored interesantnog momenta u kome se pokreće pitanje rešavanja ovog izrazito bitnog problema skrećemo pažnju javnosti na činjenicu da opština Novi Beograd do sada na žalost nije uspela a izgleda ni želela da se bavi zaštitom ugroženih prava Novobeograđana.
Iako Opština Novi Beograd donosi rešenja o rušenju nelegalno izgrađenih objekata ili delova objekata ona ih ne izvršava.
Primer za to je Kafe Blok u ulici Dr Ivana Ribara 130, ugostiteljski objekat u vlasništvu nosioca javne funkcije Žarka Šormaza, direktora JP Ada Ciganlija, koji između svega ostalog protivzakonitog u stambenoj zgradi radi 24 časa. Rešenje o rušenju koje angažovanjem drugog lica izvodi Opština a troškove snosi ugostitelj je doneto 25.11.2016. i do danas nije izvršeno, čak su u ovom trenutku u toku novi građevinski radovi ugostitelja.
Primera je mnogo, od ugroženih građana u Bloku 63 koji žive u roštiljskom dimu pečenjare “Milan” do građana u bloku 9a kojima je grad Beograd poželeo da zelenu površinu među zgradama pretvori u parking. Ili građana u bloku 44 i 70a kojima je gradska administracija poželela da na zelenim površinama izgradi nove stambene objekte bez obzira na već preopterećenu javnu infrastrukturu u ovom delu Novog Beograda.
Opštinski građevinski inspektor je tek nakon godinu dana od naše prijave izvršio inspekciju nelegalnog pristupnog puta ka SC Sava bien iza Savskog nasipa, i to nakon više podsećanja. Toliko o ažurnosti opštinske inspekcije.
Ni u jednom od ovih slučajeva Aleksandar Šapić i Opština Novi Beograd nisu stali u odbranu ugroženih prava Novobeograđana.
Sa zanimanjem ćemo pratiti da li će i ko u ovoj zemlji konačno početi da sprovodi zakon na području Sasvkog nasipa i na taj način zaštiti građane i javni interes.
Ovo je naš grad.♦