NBS: REFERENTNA KAMATNA STOPA (I DALJE) 8 ODSTO

11/12/2014 Off By

EKONOMIJA⇒Izvršni odbor ocenjuje da će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, kao i očekivana korekcija regulisanih cena doprineti da se inflacija vrati u granice cilja do sredine naredne godine


2768_procenti
Press služba NBS

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.
Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Međutim, dok niska agregatna tražnja i niska inflacija iz međunarodnog okruženja u dužem roku imaju dezinflatorni uticaj, pad cena primarnih proizvoda i nepromenjene regulisane cene imaju privremeno dezinflatorno dejstvo i u najvećoj meri su uticali na kretanje inflacije ispod donje granice cilja (4±1,5%).
Izvršni odbor ocenjuje da će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, kao i očekivana korekcija regulisanih cena doprineti da se inflacija vrati u granice cilja do sredine naredne godine.
Pored toga, po oceni Izvršnog odbora, i dalje su prisutne i neizvesnosti iz međunarodnog okruženja koje proističu iz delovanja geopolitičkih faktora, ali i po pitanju monetarne politike vodećih svetskih ekonomija i brzine ekonomskog oporavka naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.
Izvršni odbor očekuje da će fiskalna konsolidacija predviđena budžetom za narednu godinu umanjiti negativni uticaj rizika iz međunarodnog okruženja i pozitivno uticati na premiju rizika zemlje, što će doprineti održavanju stabilno niske inflacije.
Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 15. januara 2015. godine.<


EKONOMIJA

vucic_620x0VUČIĆ NA SVEČANOSTI KOMORE ITALIJANSKO-SRPSKIH PRIVREDNIKA

EKONOMIJA ⇒Ni u jednoj drugoj zemlji investitori neće imati takvu podršku kao u Srbiji, rekao je Vučić i

 

vucic2711PRIVREDNI SKUP TREĆE PROLAZNO VREME – UKLJUČISE

EKONOMIJA ⇔Na skupu Treće prolazno vreme – uključise za promenu, danas je u beogradskom hotelu Hajat srpski premijer

 

 

serticMINISTAR SERTIĆ: ZALAŽEM SE ZA ČVRŠĆU PRIVREDNU SARADNJU U REGIONU

EKONOMIJA ⇒Direktorki Američke privredne komore u Srbiji Maji Piščević Sertić se zahvalkio na saradnji, koju ova institucija ima

nagradaVESNA LAPČIC DOBITNICA NAGRADE „TANJA STANKOVIĆ-BOŠKOV“

NAGRADA ⇒ Cilj nagrade je podsticanje mladih novinara do 35 godina starosti, koji prate ekonomiju, da stiču i