Hag: 13. juna počinje obnovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

Hag: 13. juna počinje obnovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

18/05/2017 Off By

 

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 13. juna počeće suđenje nekadašnjim šefovima srpske Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, saopćilo je Haško Raspravno veće.

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.
Obojica optuženih trenutno su na privremenoj slobodi u Srbiji.
Predsedavajući sudija Barton Hil s Bahamana je rekao na ročištu da je Stanišić zatražio da ostane na privremenoj slobodi tokom prvog dela ponovljenog suđenja dok tužioci budu izvodili dokaze.
– Veće će uskoro odlučiti o tom zahtevu – kazao je Hil. Za drugooptuženog Simatovića, kazao je da nije zatražio da ostane na privrmenoj slobodi i nakon početka suđenja.
Raspravno veće odobrilo je tužiocima da u spis uvedu iskaze 143 svedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku. Tužilaštvo izvođenje dokaza protiv Stanišića i Simatovića moraće da završi za 104 radna sata.
Zbog bolesti Jovice Tanišića, prema rečima sudije Hila, suđenje će se odvijati tri dana nedjeljno.
Stanišiću i Simatoviću se sudi po istoj optužnici po kojoj im je Haški tribunal već sudio. Optuženi su za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistvima,
deportacijama i prisilnim premeštanjem hrvatskih i muslimanskih civila.
Poslije prvog suđenja, prvostepeno Veće Haškog tribunala ih je oslobodilo po svih pet tačaka optužnice. Međutim, Apelaciono veće je usvojilo 15. decembra 2015. ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.
Kako su utvrdili lekari u Hagu i Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije. Njegova bolest imala je veliki utjecaj na tok prvog suđenja, koje je u Hagu, počelo 2009. godine.
Pre prvog procesa, Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Haag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.
U prvom pojavljivanju izjasnili su se da nisu krivi za zločine koje su optuženi. Više puta pre i tokom procesa, Tribunal je Stanišića i Simatovića puštao u Srbiju na privremenu slobodu.(Agencije)♦