Tirana: Ana Brnbić na konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana

Tirana: Ana Brnbić na konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana

18/05/2017 Off By
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić učestvovala je na regionalnoj konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana – „Inicijative i inovacije na putu ka EU“, koja je danas održana u Tirani.

Na konferenciji koju je organizovala Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), pored Ane Brnabić učestvovali su ministarka inovacija i javne uprave Albanije, Milena Harito, ministarka javne uprave Crne Gore, Suzana Pribilović i ministarka za informatičko društvo i javnu upravu Makedonije, Marta Arsovska Tomovska.
Ministri državne uprave zemalja Zapadnog Balkana predstavili su status reforme javne uprave u njihovim državama, a tri ključne teme bile su zakonodavni okvir i javne politike u oblasti državne uprave, primena usluga koje su kreirane prema potrebama građana, odnosno potrebama korisnika, i reorganizacija i modernizacija državne uprave uz upravljanje inovacijama.
„Srbija se nalazi na čvrstom reformskom putu. Reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije. Ministarstvo koje vodim glavni je koordinator tog procesa i ja i moj tim smo potpuno posvećeni postizanju održivih rezultata u reformi javnog sektora u Srbiji, što je veoma kompleksan proces“, rekla je ministarka Brnabić i dodala da reforma javne administracije podrazumeva sinergiju između državnih institucija i sintezu javnih politika, koje zajedno treba da rezultiraju modernom upravom koja će biti servis građana.
Ministarka Brnabić je napomenula da je prva faza koja je podrazumevala smanjenje broja zaposlenih u upravi završen i da je sada fokus da „sa manje postignemo više“, odnosno da stvorimo održivi sistem javne uprave koji će omogućiti bolje usluge za građane i privredu sa resursima koji su nam na raspolaganju.
„Kada govorimo o lokalnim samoupravama, zakonodavni okvir za razvoj ljudskih resursa na lokalnom nivou već je postavljen, usvajanjem Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave“, podvukla je Brnabić i dodala da se među prioritetima Vlade i Ministarstva nalazi i donošenje Zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje državnih službenika, kako bi se uspostavio održivi sistem profesionalne obuke javnih službenika i kontinuirani razvoj njihovih znanja i veština, na republičkom i lokalnom nivou.(Press Vlade)♦