Beograd: Otvoren 61. međunarodni sajam tehnike

Beograd: Otvoren 61. međunarodni sajam tehnike

15/05/2017 Off By

Ranka Čičak

MINISTAR trgovine, turizma I telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas 61. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća i rekao da je to idealno mesto gde Srbija može da promoviše svoj tehnološki razvoj.

– Možemo da se uporedimo s drugima, ovde je 30 zemalja, pa da vidimo koliko smo u stanju da pratimo najrazvijenije. Srbija je danas na 65 mestu na globalnoj listi inovativnosti od 128 rangiranih. Zašto nismo boilje plasirani? Tri su ključna razloga – malo izdvajamo za naučna istraživanja i razvoj, imamo sve veći odliv visokoobrazovanih, a nedovoljna nam je veza nauke i privrede. Ulaganja u nauku su 0,4 posto BDP iz budžeta, a 0,8 posto BDT iz svih iuzvora finansiranja. U Evropi su ulaganja u nauku 2 posto BDT. Mi ćemo do 2025 godine povećati ulaganja u nauku na 1,5 posto. Sada nam privatni sektor u nauku ulaže 4 puta manje nego što se to radi u Evropi.
Ljajić kaže da intelektualci odlaze iz Srbije. Danas više od 5 hiljada naših doktora nauka radi širom sveta, a isto toliko istraživača. I za razvijenije zemlje to bi bio ogorman problem. Na 1 milion stanovnika u Srbiji radi 2.800 istraživača, dok je u Evropi prosek 5.000 istraživača na milion stanovnika. Ni naučni instituti i privreda ne sarađuju dovoljno, tako da se mnoga naučna otkrića zauvek zadrže u laborotorijama.
Pohvalu ministra Ljajića dobila su mala i srednja preduzeča u IT sektoru:
– U prva tri meseca rast izvoza kompjuterskih delova i programa je 30 posto, a to je već 150 miliona evra. Ovaj je sektor najvitalniji. Godišnje imamo po 200 novih kompanija. Zaposleno je 20 hiljada ljudi u oko 10 hiljada IT koimpanija u Srbiji.
Odgovarajući na pitanja novinara Ljjić je najnovija istupanja Ramuša Haradinaja ocenio kako najobiičniju predizbornu kampanju i rekao da naše reakcije na njegove izjave treba da budu odmerene i dostojanstvene.
Posle najnovije afere oko sajber kriminala u svetu još nisu napravljene analize o eventualnim štetama u Srbiji. To će se uraditi tokom ove nedelje.♦