Peking: Šarčević potpisao sporazum o strateškom partnerstvu sa kompanijom Huawei

Peking: Šarčević potpisao sporazum o strateškom partnerstvu sa kompanijom Huawei

14/05/2017 Off By

 

PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas potpisivanju Sporazuma o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama, koju su potpisali ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnik kompanije Huawei.

„U eri digitalizacije naša saradnja znači mnogo za Srbiju. Kompanija Huawei se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje“, istakao je premijer Vučić.
Kompanija Huawei ima 180.000 zaposlenih i godišnje ulaže 11 milijardi dolara u centar za razvoj. Razvoj elektronske uprave jedan je od glavnih prioriteta Vlade i Ministartsva za državnu upravu i loklnu samoupravu. Najvažniji deo je unapređenje i povezivanje registara i elektronske usluge za građane i privredu.
Huawei je Vladi Srbije predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju “G oblaka”
(Government cloud), koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje. Kompanija će raditi i na razvoju sistema “Safe and smart city“ u Srbiji♦