Đakovica: ruše se srpske kuće

Đakovica: ruše se srpske kuće

12/05/2017 Off By
U prvom “talasu rušenja” uništene su kuće starih domaćinstava Stefića, Stojanovića, Tomića i Milovanovića, a sada je na udaru kuća Avramovića!

PREDSEDNIK Udruženja Đakovčana “Uspenje presvete bogorodice“ Đokica Stanojević poslao nam je informaciju da se u Đakovici, u  Srpskoj ulici smišljeno i organizovano nastavlja rušenje srpskih kuća. Nakon što su izgrađene dve zgrade na starom pravoslavnom groblju u Đakovici sada su ponovo na udaru srpske kuće. U prvom “talasu rušenja” uništene su kuće starih domaćinstava Stefića, Stojanovića, Tomića i Milovanovića, a sada je na udaru kuća Avramovića!
Porodica Avramović je jedna od najstarijih sprskih porodica, a njihova kuća jedna od najstarijih u Đakovici.
Opštinsko rukovostvo Đakovice je preko nevladinih organizacija tražilo saglasnost od porodice Avramović da se kuća sruši, jer ugrožava okolinu u u Đakovici. Porodica Avramović nije dala saglasnost za rušenje svoje kuće!
Porodica Avramović je kao i sve ostale srpske porodice proterane 1999. godine, a za svih ovih 18 godina Avramovići, kao i ostale porodice, nisu mogli da obiđu svoje kuće, stanove, seoska domaćinstva.
Srbi iz Đakovice pitaju međunarodnu zajednicu u Prištini, kao i sve nevladine organizacije koja je sledeća kuća za rušenje?
Srbi iz Đakovice traže da im se vrati oduzeto ljudsko i demokratsko pravo, a da svoj trud i energiju ulože na obnovu srpskih kuća, a ne da ćute i odobravaju dalje uništavanje.
Sa rušenjem, zastrašivanjem i zabranom povratka Srba u Đakovicu, šalje se veoma loša poruka sa ciljem da stvori nemir i ponizi interno raseljene Srbe iz Đakovice, navodi u svom pismu Đokica Stanojević.♦