11. maj

11. maj

11/05/2017 Off By

330. Rimski car Konstantin I Veliki proglasio grčki grad Vizant novom prestonicom Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj, Turci osvojili 1453. i kao Istanbul bio prestonica Otomanskog carstva do 1923.


483. Rođen vizantijski car Justinijan I Veliki, koji je tokom vladavine nastojao da obnovi jedinstvo Rimskog carstva sa sedištem u Carigradu. Zaslužan za kodifikaciju rimskog prava.


1686. Umro nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike. Prvi demonstrirao vakuum, izumeo vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1745. Francuske trupe pobedile Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.
1778. Umro engleski državnik Vilijam Pit Stariji, jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata, posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.
1824. Britanske snage preuzele Rangun u Burmi.
1867. Londonskim ugovorom zagarantovane samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.
1896. Rođen jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. Spojio elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom.


1888. Rođen američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike.
1904. Rođen španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara XX veka. Radio i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela.


1931. Propast najveće austrijske banke “Kredit-Anstalt” označila početak finasijskog kolapsa u centralnoj Evropi.
1949. Sijam promenio ime u Tajland.
1949. Izrael primljen u Ujedinjene nacije.
1968. U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata s policijom francuski premijer Žorž Pompidu učinio ustupke studentskim zahtevima.
1973. Uspostavljeni diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.
1981. Umro rege-pevač Bob Marli.
1987. Indijski premijer Radživ Gandi stavio Pendžab pod federalnu kontrolu zbog pobune Siika.
1988. U Moskvi umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrijan Rasel Kim Filbi, jedan od najuspešnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.
1992. Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni i Hercegovini ministri inostranih poslova Evropske zajednice doneli odluku o povlačenju ambasadora iz Beograda i zatražili suspenziju članstva Jugoslavije u OEBS.
1992. Tokom pozorišnih susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu umro srpski glumac Jovan Milićević.


1996. Američki putnički avion DC-9 srušio se u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju sa aerodroma u Majamiju. Poginulo svih 110 putnika i članova posade.
1997. Superkompjuter kompanije IBM “Duboko plavo” pobedio svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.
2000. Indija dočekala svog milijarditog stanovnika, u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena devojčica.
2003. Potpredsednik Demokratske partije socijalista Filip Vujanović izabran za predsednika Crne Gore.♦