MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA – RODNA RAVNOPRAVNOST ČEKA NOVI ZAKON

10/12/2014 Off By

DOGAĐAJI ⇒Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana kaže da je za 2 i po godine, koliko postoji ovaj Savet napravljeno dovoljno da građani postanu svesni potrebe rodne ravnopravnosti i da je sada vreme da se sve precizira jednim dobrim zakonom


rodna
(Ranka Čičak)

DANAS, na međunarodni dan ljudskih prava, svi koji se bave ovom temom došli su na sednicu Odbora za ljudska prava Skupštine Srbije. Predstavljen je model budućeg Zakona o rodnoj ravnopravnosti.
Piter Barkard, šef misije OEBS -a u Srbiji je na tečnom našem jeziku rekao da je njegovoj organizaciji čast što pomaže u ovom poslu.
Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana kaže da je za 2 i po godine, koliko postoji ovaj Savet napravljeno dovoljno da građani postanu svesni potrebe rodne ravnopravnosti i da je sada vreme da se sve precizira jednim dobrim zakonom.
Zaštitnik građana, Saša Janković podsetio je na Zakon donesen pre pet godina, koji je temu rodne ravnopravnosti podigao na nivo principa. Danas se više ne može čuti da neko otvoreno osporava rodnu ravnopravnost. Ipak, sve nedoslednosti i manjkavosti starog zakona moraju biti ispravljene u novom.Tako će se novi način ponašanja integrisati u državne mehanizme i postati obavezan.
Marijana Pajvančić, dekanka Fakulteta za evropske pravno političke studije u Novom Sadu rekla je da se Novi zakon donosi zbog toga što bi više od polovine zakonskih normi sadašnjeg trebalo menjati. Stari zakon donesen je pre usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, a umeđuvremenu je naša zemlja ratifkovala i više međunarodnih dokumenata iz ove oblasti. Donesen je i novi Zakon o radu, koji takođe zahteva regulisanje rodne ravnpravnosti.
Novi zakon će regulisati politiku jednakih mogućnosti, kao ustavnu obavezu javnih vlasti. omogučiće ravnopravno učešće žena i mukaraca u pripremi, usvajanju i praćenju planskih dokumenata i budžeta.
Novi zakon sadrži norme Istambulske konvencije o koordinaciji politike i merama zaštite od nasilja. Ostalo je da se definišu još dva pitanja. To je uvođenje posebnog parlamentarnog tela za rodnu ravnopravnost i mogućnost okupljanja parlamentarki oko pitanja značajnih za rodnu ravnpravnost. <


DOGAĐAJI

borislavLSV SA DS NA PROTESTU, OČEKUJEMO I PASTORA

LSV ⇒Liga socijaldemokrata Vojvodine se pridružuje inicijativi Demokratske stranke da se uoči predstojeće sednice Skupštine AP Vojvodine svi

индексNESREĆNI SLUČAJ U KASARNI «VASA ČARAPIĆ»

VS⇒ Nakon izvršenog zadatka, a u toku rutinske provere naoružanja, došlo je do opaljenja iz pištolja pripadnika jedinice

 

 

cksPOMOĆ CRVENOG KRSTA SRBIJE KNJAŽEVCU, BOLJEVCU I SVRLJIGU

CKS ⇒Pomoć se sastoji od : konzervisane hrane, gotovih jela, sveća, čaja i butan boca i gorionika Služba

 

 

majaLSV: NEMA GOVORA O POŠTOVANJU LJUDSKIH PRAVA BEZ NAJSTROŽIJIH KAZNI ZA HULIGANE

VOJVODINA ⇒ Posle dva meseca, ne zna se dokle su stigli procesi protiv huligana koji su palili i