U Noćnoj gleriji Petak priprema se izložba ‘Pikasa iz izbegličkog kampa’

U Noćnoj gleriji Petak priprema se izložba ‘Pikasa iz izbegličkog kampa’

06/05/2017 Off By
Udruženje Kreativna Fabrika traži pokrovitelje kako bi moglo da organizje izložbe talentovanih migranata

KRAJEM maja ili početkom juna u Noćnoj galeriji Petak (Beograd, Lomina 14) u u okviru projekta DosijeUmetnik biće otvorena izložba desetogodišnjeg Farhada Nuria, izbeglice iz Avganistana, dečka sa izuzetnim slikarskim talentom.

Pre šest meseci Farhad je, sa roditeljima i dva mlađa brata, došao u Beograd. Većinu svog vremena provodi u crtanju I fotografisanju. Nakon televizijskog priloga snimljenog u Dnevnom centru Fondacije za izbeglice, priča o Farhadu je obišla ceo svet.
DosijeUmetnik želi da se sa stvaralaštvom ovog dečaka neposredno upozna što veći broj ljudi. Zato su odlučili da u galeriji Petak organizuju izložbu njegovih radova, zbog kojih je u medijima nazvan ‘Pikaso iz izbegličkog kampa’.
Inače, Dosije Umetnik je projekat Udruženja Kreativna Fabrika, čiji cilj je promovisanje umetnika i umetničkog stvaralaštva.
-Umetnici čiji rad promovišemo su iz domena likovnih i primenjenih umetnosti, studenti umetničkih fakulteta, samostalni umetnici, kao i neafirmisani slobodni umetnici. Projekat Dosije Umetnik održava se od decembra 2010. Do sad je predstavljeno preko 200 umetnika ( slikara, grafičara, fotografa, dizajnera i vajara… ), navode organizatori projekjta DosijeUmetnik.
Udruženje “Kreativna fabrika” u sardnji sa “Fondacijom za izbeglice” doneli su odluku o sledećim načinima pomoći u organizaciji izložbe:

Pokrovitelj – 40.000 dinara.
To može biti samo jedna organizacija čiji će logo biti odštampan na promotivnom materijalu i čiji će predstavnik pozdraviti goste i upoznati prisutne sa njenim aktivnostima.
Partner izložbe – 10.000 dinara.
Logo i naziv partnera biće odštampan na promotivnom materijalu izložbe.
Sva prikupljena sredstava biće uplaćena na račun Kreativne fabrike I utrošena za ovaj i naše naredne projekte.
Udruženje građana “Kreativna Fabrika” se zalaže za ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite kreativnog i umetničkog izražavanja, tradicionalne kulturne baštine i unapređenja kulture kao vida borbe protiv duhovnog i materijalnog siromaštva koje postiže kroz:
– Unapređenje i razvoj stvaralaštva, kulture, obrazovanja, nauke, sporta, ostvarivanje humanitarnih i drugih društveno korisnih ciljeva.
– Unapređenje kulture kroz afirmaciju moderne umetnosti i stvaralaštva uz očuvanje tradicionalne kulturne baštine.
– Podrška očuvanju tradicionalnih zanata i običaja.
– Borba protiv materijalnog i duhovnog siromaštva, kroz ekonomsko osnaživanje socijalno osetljivih kategorija i stvaranje prilika za promociju njihovih kreativnih i umetničkih dela.
– Podsticanje razvoja multikulturalnosti u svim segmentima društvenog života kao i širenja znanja o njima.
– Uspostavljanje novih veza i partnerstava u realizaciji konkretnih projekata kroz državne i nedržavne institucije.
– Aktivno učešće u projektima zaštite čovekove okoline, razvoja ekološke svesti i kulture.
– Aktivno učešće u projektima održivog razvoja za nedovoljno razvijena područja.
– Aktivno učešće u edukaciji građana o značaju čuvanja i zaštite životne sredine, o značaju reciklaže i vrednostima zdravijeg života.
Tim Kreativne Fabrike će za realizaciju izložbe obezbediti:
Žiriranje:
(Umetnički savet galerije čine: Ana Marinović, dipl. grafičar ( samostalni umetnik, član ULUPUDS-a), Edvina Romanović -Hudeckova, magistar likovnih umetnosti, Igor Markišić, master na odseku grafika i knjiga, MIlena Mitrović, dipl. grafički dizajner i master visual design-a i Biljana Ćalić, predsednik udruženja Kreativna fabrika)
Fondacija za izbeglice je organizacija koja se bavi uključivanjem mladih migranata u socijalne, obrazovne i kulturne programe na teritoriji Srbije. Cilj njene aktivnosti je osnaživanje psiho-fizičkih kapaciteta dece I stvaranje osnove za njihovu integraciju u socijalni ambijent.
Fondacija orgnizuje nastavu srpskog, nemačkog i engleskog jezika i matematike, kao i kreativne i psihosocijalne radionice, sportske aktivnosti, posete i izlete raznim manifestacijama i kulturno-istorijskim znamenitostima.Ispred udruženja Kreativna fabrika Ana Marinović, dipl. grafičar