DJB: Nezakonit izbor Zorana Babića na čelo Koridora Srbije

DJB: Nezakonit izbor Zorana Babića na čelo Koridora Srbije

06/05/2017 Off By
Ako je zaista izabran na javnom konkursu, Vlada mora da objavi spisak kandidata koji su bili lošiji od Babića, u čijoj radnoj biografiji nema ni pomena da se bavio putarskim poslovima ili građevinarstvom

IZBOR Zorana Babića, visokog funkcionera SNS, za direktora Javnog preduzeća Koridori Srbije u direktnoj je suprotnosti za Zakonom o javnim preduzećima koji propisuje da direktor mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kojima se bavi javno preduzeće i da ne sme biti partijski funkcioner.
Zakon je izigran i time što je javni konkurs, koji je Vlada Srbije raspisala početkom februara, fingiran da bi do poniznosti poslušan partijski kadar bio nagrađen velikom direktorskom platom. Izbor Zorana Babića je šamar javnosti, poruka da u Srbiji ima samo poslova za botove i izrugivanje vladavini zakona.
Kojim je kvalifikacijama i radnim iskustvom Zoran Babić, diplomirani mašinski inženjer koji nema ni dana iskustva u svojoj struci, zaslužio da vodi javno preduzeće koje treba da završi izgradnju Koridora 10? Ako je zaista izabran na javnom konkursu, Vlada mora da objavi spisak kandidata koji su bili lošiji od Babića, u čijoj radnoj biografiji nema ni pomena da se bavio putarskim poslovima ili građevinarstvom. Isto kao i predsednik SNS-a koji ga na ovu poziciju postavlja, Babić ima radno iskustvo iz oblasti partijskog napredovanja, a radna biografija sastavljena je od izmeštanja sa jedne na drugu upravljačku funkciju po javnim preduzećima, opštinskoj upravi i sportskim savezima.
Postavljenje člana Predsedništva SNS-a za direktora Koridora Srbije pokazatelj je arogantnog odnosa SNS-a i njegovog predsednika prema građanima Srbije i njihovoj imovini. Nezakonita i neustavna moć koju je predsednik SNS-a akumulirao, zahvaljujući medijskoj kontroli, meri se upravo ovakvim arogantnim, nezakonitim odlukama kojima pokazuje da se ne plaši suda javnosti jer ga štite mediji, ali ni kontrole zakonitosti svojih postupaka, jer nezavisnih nepartijskih instutucija koje bi sprovele kontrolu nema. Zato su se sva javna preduzeća odavno pretvorila u partijske sinekure koje plaćaju svi građani Srbije, zato su partijski direktori postali sinonim za gubitke koji se pokrivaju iz budžeta i vreća bez dna u kojoj nestaje novac građana.
Partokratija koja se ogleda kroz partijsko zapošljavanje neadekvatno kvalifikovanih, poslušnih i nesposobnih kadrova u javnim preduzećima i celom javnom sektoru je glavni problem Srbije protiv koga se bori Dosta je bilo. Zahtevamo profesionalizaciju javnih preduzeća i celog javnog sektora i zabranu partijskog zapošljavanja. Zapošljavanje mora da se odvija po jasnim i javnim kriterijumima šta znaš, a ne koga znaš, a svaka upravljačka funkcija mora da bude neprestano na proveri rezultata, a ne da partijski direktori, poput dosadašnjeg direktora Koridora Dmitra Đurovića, odlaze bez polaganja odgovornosti za koruptivne i štetne tendere i loše projekte na koje je potrošno stotine miliona evra.(Press DJB)♦