Godišnjice: Za Hrtkovce da odgovaraju Šešelj i njegovi nalogodavci

Godišnjice: Za Hrtkovce da odgovaraju Šešelj i njegovi nalogodavci

06/05/2017 Off By

LIGA socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje vreme da se pokrene proces protiv Vojislava Šešelja, te da se njemu i svim njegovim saučesnicima konačno sudi u Srbiji za progon hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva, navodi se u pisanom saopštenlju Nenada Čanka:

-Miting Srpske radikalne stranke u Hrtkovcima 6. maja 1992. godine kada je u njegovom prisustvu pročitan spisak „nepodobnih“ građana hrvatske nacionalnosti, bio je uvod u nasilje, ubistva i progon najpre u tom, a zatim u još dvadeset mesta u Sremu.

Pozivamo tužilaštvo i sve nadležne organe da pokrenu proces protiv Šešelja i ujedno rasvetle i imenuju njegove nalogodavce, odgovorne za tadašnju, očito, državnu politiku iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva.

Činjenica da je Haški sud oslobodio Šešelja krivice ne znači da on nije kriv i da mu se ne može i ne mora suditi ovde. Naprotiv.

Nekažnjavanjem krivaca, već četvrt veka, kažnjavaju se žrtve.

Istrovremeno, suđenje Šešelju i razotkrivanje svih nalogodavaca njegovih nedela u vreme tadašnje vlasti dalo bi značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može i nikada neće zaboraviti dane kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove.(Press LSV)♦