28.jun nominovan za priznanje «Majka Srbije»!

28.jun nominovan za priznanje «Majka Srbije»!

03/05/2017 Off By

KOORDINATOR 28. Juna Aleksandar Goljanin sastao se sa ambasadorom Mihailom Papazogluom u Otavi prošle nedelje radi razgovora o jačanju veza između Srbije i njene dijaspore. Na predlog Dr Ljiljane Nikšić, predsednice odseka za dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ambasada je nominovala 28. jun za priznanje „Majka Srbije“, najveće priznanje koje Republika Srbija može dodeliti članovima dijaspore.

Registrovana kako neprofitna organizacija 2012. godine, 28. Jun je od tada otvorila poglavlja u preko 20 država u kojima se nalazi srpska dijaspora. Njihovi najveći uspesi uključuju dostavu od preko 1,5 miliona dolara područiju Gračanice 2012. godine, kao i dodatnih 30 tona pomoći Višegradu, Kninu, Beranama i Nišu. 28. Jun je organizovao veliku akciju tokom velikih poplava 2014. godine tako što je oformio centre u dijaspori preko kojih su se sakupljala i slala humanitarna sredstva Srbiji. Takođe. 2015. godine, predvodio je #NoKosovoUnesco digitalnu kampanju, kao i prisustvovao prvom svetskom humanitarnom samitu u organizaciji Ujedinjenih Nacija, gde je imao priliku da upozna Ban Ki Muna, generalnog sekretara, 2016. godine.

U intervjuu za BN televiziju prošle nedelje, predsednik 28. juna Filip Filipi Janković govorio je o incidentu 2011. godine kada su NATO trupe koristile živu municiju protiv sprskih demonstranata na Kosovu, što je bio jedan od povoda za osnivanje ove humanitarne organizacije.(Press 28.jun)♦