Veliki uspeh jedriličara Vojske Srbije

Veliki uspeh jedriličara Vojske Srbije

02/05/2017 Off By
Tokom boravka, našu delegaciju  primili su gradonačelnik grada Livorna i načelnik Pomorske vojne akademije Republike Italije, a u centru Livorna održana je parada svih delegacija koju su pozdravili brojni građani i mediji

JEDRILIČARSKA ekipa kadeta Vojne akademije i pripadnika Vojske Srbije osvojila je treće mesto u kategoriji zemalja Mediterana i Crnog mora i 10. mesto na svetu na 33. Svetskom vojnom jedriličarskom prvenstvu koje se održava u Republici Italiji od 25. aprila do 2. maja 2017. godine.

Republiku Srbiju predstavljala je ekipa u sastavu – kapetan fregate Srđan Miljković (tim lider), poručnik korvete Aleksandar Jovanović (skiper), potporučnik Nikola Popov i kadeti Nikola Radosavljević, Jelena Paunović i Uroš Kostić.

Na svojevrsnom svetskom vojnom prvenstvu u jedrenju učestovalo je 18 ekipa iz celog sveta. Usled jakih olujnih vetrova i talasa visine i do četiri metra, treninzi i regate bili su odlagani dok se nisu stegkli pogodniji vremenski uslovi. U novom formatu takmičenja predviđeno je bilo da se održi 45 trka u dva dana, na jedrilicama klase Tridente 16, gde se u svakoj trci takmičilo po šest ekipa. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova održano je 39, a naša posada jedrila je u 13 trka koje su se održavale na Tirenskom moru, ispred Livorna, svakog dana od 9 do 18 časova.

Tim lider ekipe, kapetan fregate Miljković, nije krio zadovoljstvo postignutim uspehom.

– Kao jedina ekipa koja dolazi iz zemlje koja nema more, naši jedriličari su u Italiji propraćeni sa posebnom pažnjom. U nekoliko navrata bili smo bolji i od svetskih prvaka i iskusnih pomoraca iz Španije, rekao je Miljković.

Skiper ekipe i iskusni jedriličar iz Rečne flotile, poručnik korvete Aleksandar Jovanović, kao poseban uspeh ističe to što su bili bolji i od obe ekipe domaćina iz Italije koji su imali mogućnosti da jedre na poznatoj akvatoriji i na svojim jedrilicama.

– Jeste da smo treći na Mediteranu i Crnom moru, ali smo prvi na svetu među zemljama koje nemaju more, ponosno i šaljivo je istakao Jovanović.

Tokom boravka, našu delegaciju  primili su gradonačelnik grada Livorna i načelnik Pomorske vojne akademije Republike Italije, a u centru Livorna održana je parada svih delegacija koju su pozdravili brojni građani i mediji.

Jedriličarska ekipa Vojske Srbije pripremala se na Savi i Dunavu na pozajmljenim  jedrilicama beogradskih jedriličarskih klubova. (Press VS)♦