Prva pomoć iz kuhinje – alevom paprikom protiv posekotine

Prva pomoć iz kuhinje – alevom paprikom protiv posekotine

29/04/2017 Off By

 

KAKO zaustaviti krv alevom paprikom za samo 10 sekundi? Samo poprskajte prah organske aleve paprike na posekotinu ili ogrebotinu i ona će da zaustavi krvarenje.

Suprotno onome što možda mislite, ne peče. Sloj aleve paprike obavijen oko rane će obezbediti sigurno zarastanje i često neće ostaviti ni ožiljak! Takođe možete da zaustavite krvarenje na unutrašnjim ranama ispijanjem tople vode pomiešane sa kašičicom aleve.

Stavite kašičicu aleve u čašu vrele vode, popijte je i dok izbrojite do deset, krvarenje će prestati. Umjesto da se sav taj pritisak centralizuje, on se izjednačio, a koagulacija postaje brža. Bez obzira da li je krvarenje unutrašnje ili spoljašnje, oralno konzumiranje kašičice aleve u čaši vruće vode će brzo prestati.
Aleva je bogata kapsaicinima. Biber takođe sadrži vitamin C, vitamin B6, vitamin E, kalijum, mangan, i flavonoid (koji daju ljutinu njenim antioksidantnim sposobnostima). Aleva je odlična za ublažavanje bola kod upale. Radi na principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegriše nerve koji daju signale bola. Dobra je kod upale mišića, bolova u leđima, ukočenog vrata i drugih bolova. Aleva paprika takođe pomaže smanjenju ateroskleroze, podstiče fibrinolitičku aktivnost i spriječava faktore koji su doveli do formiranja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjenju šanse od srčanog udara ili šloga. Aleva paprika takođe pomaže u liječenju čira peristaltičkim kretanjem crijeva. Ljuta paprika je takođe odlična za stomak i crijevni trakt. Ona stimuliše peristaltično kretanje creva i pomaže u asimilaciji i eliminaciji.♦