U Domu Narodne skupštine Otvorena izložba «Jasenovac-pravo na nezaborav»

U Domu Narodne skupštine Otvorena izložba «Jasenovac-pravo na nezaborav»

29/04/2017 Off By

Srbija je u obavezi da prepozna i govori o ekstremizmu koji se budi u našem okruženju navodeći da se sa žalošću mora primetiti da sa jedne strane postoje pokušaji relativizacije zločina, koje je činila Nezavisna država Hrvatska, a sa druge, podgrevanje ustaške ideologije, kroz zabrinjavajuće primere, kao što su postavljanje table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, ili pokušaja rehabilitacije Alojzija Stepinca, rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković


POVODOM obeležavanja dana proboja Jasenovca, a u saradnji srpske i jevrejske akademske zajednice e sinoć u Domu Narodne skupštine, održan je memorijalni skup.
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojkovic na otvaranju manifestacije rellča da „danas još jednom sa ovog memorijalnog skupa šaljemo poruku da zločin ne sme da se zaboravi, čak i kada ga oprostimo! To je naša obaveza potomaka jasenovačkih žrtava, ali i zavet da se nikada više ne ponove strašni zločini počinjeni pre više od sedam decenija».

Gojkovićeva je istakla da nas ova izložba svedočenjima, dokumentima i fotografijama podseća na patnju nevinih žrtava, koje su stradale na monstrouzan način, a da sama imena – Jasenovac, Stara Gradiška, Sisak, Loborgrad, Jasterbarsko – u kolektivnom pamćenju stradalih naroda Srba, Jevreja i Roma predstavljaju užasno sećanje na zatiranje čitavih porodica i pustošenja ognjišta koje se upravo zbog razmere tih strahota ne mogu i ne smeju zaboraviti.
-Zato je Srbija, u obavezi je da prepozna i govori o ekstremizmu koji se budi u našem okruženju navodeći da se sa žalošću mora primetiti da sa jedne strane postoje pokušaji relativizacije zločina, koje je činila Nezavisna država Hrvatska, a sa druge, podgrevanje ustaške ideologije, kroz zabrinjavajuće primere, kao što su postavljanje table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, ili pokušaja rehabilitacije Alojzija Stepinca.
Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam istakla je da su se u logoru u Jasenovcu dogodili najjeziviji zločini u novijoj istoriji. Podsetila je da je 6 milona Jevreja, Srba, Roma, ali i političkih i verskih neistomišljenika ustaštva dalo svoj život, kako bi sačuvali svoje dostojanstvo i nacionalni identitet.
Prisutnima se obratio i Rabin dr Abraham Kriger, osnivač i direktor Instituta za Holokaust –Šem Olam, koji je najavio održavanje izložbe u Jerusalimu u okrtobru ove godine, dok je direktor izložbe i Ekspertskog tima, svetski priznat ekspert za Holokaust i Aušvic, prof. dr Gideon Grajf poručio da se naši narodi treba da nastave zajednički da se bore za istorijsku istinu o Jasenovcu.
Na skupu su govorili i oni koji su golgotu logora preživeli kao deca, Jelena Buhač Radojčić i Gojko Rončević.
Izložba je nastala kao rezultat istraživanja „Međunarodne ekspertske grupe GH7-stop revizionizmu“ sa sedištem u Izraelu sa ciljem da probudi svest čovečanstva o potrebi suprotstavljanja svakoj rasnoj, religijskoj i ideološkoj isključivosti i diskriminaciji ljudskih prava.♦