Konferencija za medije ministara spolnih poslova Srbije i Estonije Dačića i Miksera

Konferencija za medije ministara spolnih poslova Srbije i Estonije Dačića i Miksera

25/04/2017 Off By

 

Sven Mikser:Estonija se uvek zalagala  za širenje EU. Mi smo članovi od 2004 godine iimali smo koristi od toga. Dobili smo bolje uslove u biznisu. Evropa nam je obezbedila bolje ekonomske prilike, a na to mogu računati i sve zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu. Estonija želi da i one uđu i radiće na  stvaranju mirne i perspektivne Evrope u kojoj će biti i Zapadni Balkan

Ranka Čičak

MINISTRI spoljnih poslova Srbije i Estonije, Ivica Dačić i Sven Mikser, najavljuju još bolje odnose između naše dve zemlje. Naredni predsedavajući Saveta EU je Estonija, a ona je spremna da pomogne Srbiji u otvaranju poglavlja. Dačić očekuje da Srbija u pregovorima s EU do kraja godine otvori još  4 poglavja, 2 već u junu. Kaže da će baš zbog toga, češće putovati u Estoniju:

-Moramo povećati i nivo robne razmene, jer je ona sada 10  miiona  evra godišnje. Estonija to isto želi. Ona je prva koja je pozdravila otvaranje naših poglavlja. U petak se na Malti sastaju svi ministri spoljnih poslova zemalja EU i ministri zemalja kandidata za  ulazak.

Sven  Mikser kaže da su ovakve posete i druženja potrebni:

-Estonija preuzima predsedavanjem  Savetom u  najtežem trenutku za EU. Baš tada počinju pregovori o izlasku Velike Britanije. Nadamo se da to neće baciti  u senku druga pitanja. Estonija se uvek zalagala  za širenje EU. Mi smo članovi od 2004 godine iimali smo koristi od toga. Dobili smo bolje uslove u biznisu. Evropa nam je obezbedila bolje ekonomske prilike, a na to mogu računati i sve zemlje Zapadnog Balkana koje žele da uđu. Estonija želi da i one uđu i radiće na  stvaranju mirne i perspektivne Evrope u kojoj će biti i Zapadni Balkan.

Na pitanje Rade  Komazec,  urednice  prištinskog Jedinstva, hoće  li Estonija kada  bude predsedavala zauzeti oštriji stav prema  Hrvatskoj, koja već najavljuje  kočenje Srbije pri ulasku u EU,  Mikser odgovara da ne sme  da bude nikakvih političkih prepreka Srbiji:

– Što se više reformišete, više ćete napredovati. Osim toga, reforme, makar koliko  teške bile, dugoročno su  korisne za zemlju koja ih sprovodi.

Čitaoce Jedinstva uznemiravaju i izjave iz Albanije  o ujedinjenju svih Albanaca. Mikser kaže da su te vesti stigle i do njega i da one ne vesele   nikoga niti ohrabruju:

-Pozivamo sve lidere ovog regiona da se uzdrže od takvih izjava.

Dačić kaže da na takve izjave Srbija reaguje mirno, ali ga brine što su takve pretnje postale svakodnevne:

-Upozorićemo sve zemlje  EU na opasnost takve politike.

Novinari N1 pitali su kako se slažu izjave srpskih čelnika da je naša zemlja vojno neutralna s njenim učešćem u  vojnim vežbama  s Rusijom.

Dačić je odgovorio da  Srbija godišnje ima 2 vežbe  s Rusijom, a 16 sa vojskama raznih drugih zemalja:

-To pokazuje našu politiku vojne neutralnosti. Mi ne želimo vojne  saveze, jer imamo loša iskustva . Prvo s nekadašnjom saradnjom sa istokom, a da ne govorimo o iskustvu sa NATO, koji nas je bombardovao. U svetu je potrebna opuštenija  politika, inače nas sve čeka – rat.

Mikser je rekao da u okolini njegove zemlje postoje države  koje su članice NATO, a i one koje nisu:

-Postoje  i zemlje  sa različitim stavom prema EU. Ako neka zemlja želi u EU, to je njen odnos i izbor i niko nema pravo da na to stavi veto. Postoje zemlje koje ne žele u NATO, ali imaju korist od partnerstva, kao  što je Srbija.To treba poštovati. ♦