LSV: Podrška ciljevima i porukama marša za nauku

LSV: Podrška ciljevima i porukama marša za nauku

25/04/2017 Off By

 

Kao posebna manifestacija marginalizacije nauke u Srbiji i neodgovornog odnosa vlasti prema njoj, govori i činjenica da nadležno Ministarstvo već više godina nije u stanju da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, a jedan konkurs koji je bio nedavno raspisan je zbog kršenja procedura poništen. Sve to skupa ostavlja granu koja bi morala biti strateška u svakom razvijenom i demokratskom društvu u stanju neizvesnosti i sistematske marginalizacije

PREDSEDNIK Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine dr Milivoj Bešlin izjavio je da LSV podržava ciljeve i poruke nedavno održanog protestnog Marša za nauku.

-Zahtevi koje su zaposleni u nauci izneli na subotnjem Maršu jesu ideje i ciljevi upisani u programsku platformu LSV.  Alarmantna informacija da se Srbija po podacima Svetskog ekonomskog foruma našla na 137. mestu, među 138 zemalja, po kapacitetima da zadrži i privuče talente, morala bi da zabrine i natera na akciju svaku vlast i svakoga kome je stalo do opstanka našeg društva, kaže Bešlin i dodaje da «Srbija je država koja je na dnu lestvice po izdvajanju za nauku. Istovremeno, Srbija je u vrhu zemalja u svetu po odlivu mozgova i odlascima najobrazovanijih na rad u inostranstvo. Ova dva podatka nesumnjivo su u korelaciji».

Smatra da projektno a ne budžetsko finansiranje nauke, ovu fundamentalnu granu svakog razvijenog društva dovodi u vrlo nepovoljan položaj. Kada se tome dodaju i podaci o niskim primanjima u nauci i ponižavajućim materijalnim troškovima za istraživanja, dolazimo do podatka da je nauka u Srbiji nekonkurentna čak i u odnosu na region, a o razvijenom delu sveta je izlišno i govoriti.

– Kao posebna manifestacija marginalizacije nauke u Srbiji i neodgovornog odnosa vlasti prema njoj, govori i činjenica da nadležno Ministarstvo već više godina nije u stanju da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, a jedan konkurs koji je bio nedavno raspisan je zbog kršenja procedura poništen. Sve to skupa ostavlja granu koja bi morala biti strateška u svakom razvijenom i demokratskom društvu u stanju neizvesnosti i sistematske marginalizacije.

Vlast koja oko ključnih državnih odluka konsultuje crkvu, a ponižava nauku, ne može očekivati da će ostati upamćena po bilo čemu, osim po pseudonaučnim titulama svojih ministara i gradonačelnika.(Press LSV) ♦