Vučić: Preduzećima vojne industrije država dala 43 miliona evra

Vučić: Preduzećima vojne industrije država dala 43 miliona evra

20/04/2017 Off By

Naši izvozni aduti su municija, rakete, višenamenska vozila. Zato će se uložiti još 3 ipo miliona evra u 3 nova objekta u Nikincima

Ranka Čičak

PREDSEDNIK Vlade, Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnog preduzeća Jugoimport SDPR, dva privredna društva koja bi u toku 2017 godine trebalo da postanu deo odbrambene industrije i sa direktorima tri remontna zavoda.
Novinarima je posle sastanka rekao da je Vlada preduzećima vojne industrije dala 43 miliona evra direktnih investicija. Novac nije dobio samo Krušik iz Valjeva, koji tako dobro posluje da mu pomoć nije potrebna.

Premijer je rekao da novaca ima, da je budžet trenutno 20,4 milijarde u suficitu, iako je bilo predviđeno da bude 34 milijarde u deficitu. U prva 4 meseca ove godine ušteđeno je 480 miliona evra. Cena oružja i municije je u svetu sve veća, pa naša namenska industrija na to računa. Ukoliko osvojimo proizvodnju teškim metalima, možemo prodati stotine miliona metaka širom sveta. Naši izvozni aduti su municija, rakete, višenamenska vozila. Zato će se uložiti još 3 ipo miliona evra u 3 nova objekta u Nikincima. Lane smo izvezli naoružanja i opreme za 473 miliona dolara, a ove godine idemo na 750 miliona. Koliko je važna ova grana privrede pokazuje podatak da u njoj radi preko 20.000 ljudi, a uskoro će biti zaposleno još 8 hiljada.

Na pitanje novinara da prokomentariše najave iz Albanije o ujedinjenju svih Albanaca na Balkanu, premijer je rekao:

-Molim da sa takvim izjavama albanski rukovodioci ne izlaze u javnost, jer to ne doprinosi saradnji u regionu. Ujedinjenje svih Albanaca izazvalo bi sukobe, jer su u pitanju i Makedonija i još neke zemlje regiona. Kako bi se posle toga uopšte moglo govoriti o prijateljstvu? Zašto nekima pada na pamet da pričaju samo o sukobima i promenama granica? Molim EU da da jasne stavove o tome. Kada bih ja tražio ujedinjenje svih Srba u Regionu, obesili bi me.

Novinar Tanjuga da li srpska Vlada zbog svega ovoga razmišlja o prekidu razgovora u Briselu, Vučić odlučno odgovara negativno:

-Bolje je razgovarati, pa makar i hiljadu godina, nego se samo minut svađati.

O izjavama Borisa Tadića na račun izbora, Vučić nije hteo da komentariše:

-To govori samo o njemu. Priznanje rezultata izbora nekome ko je pobedio sa milion ipo glasova više, je pitanje časti. Mržnja razara samo one koji mrze, a ne suprotno.

Novinarka Jedinstva, Rada Komazec, pitala je da li tajni organizatori demonstracija žele samo državnu kasu, premijer je odgovorio da je državna kasa stabilna i pod kontrolom, a da svako ima pravo da protestvuje. ♦