Predsednik Nikolić primio  pripadnike Ministarstva odbrane i VS

Predsednik Nikolić primio pripadnike Ministarstva odbrane i VS

19/04/2017 Off By

 

Ranka Čičak

NIKADA manje novinara kod predsednika Tomislava Nikolića, nego  danas  na prijemu koji je Predsednik organizovao za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom  Dana  Vojske. Predsednik je od svojih gostiju, koje je predvodio ministar Zoran Đorđević, primio poklone, a zatim im se obratio toplim rečima:

-Saradnja sa vama biti će mi najbolja uspomena  iz mog proteklog mandata. Sumiram mandat koji sam proveo zajedno sa vama, ponosan sto  sam bio komandant ovakvim vojnicima, podoficirima, oficirima i generalima. Što sam bio deo jedne vojske koja  uvek ispunjava sve obaveze koje nameće i naša istorija, a i naša želja da nam deca žive u budućnosti   mirno i slobodno. Da vojska bude zaslužna za to da nemaju strah koji  su generacije pre njih  nosile.

-Imali ste mnogo izazova.  Srbija je imala ozbiljne  ekonomske reforme, koje su zahvatile i  vojsku  kao deo društva. Vi ste to podneli stoički, niste ugrozili ni jednog časa odbrambenu moć naše zemlje. Na tome vam odajem posebno priznanje. Imali ste  elementarne  nepogode u kojima ste se snašli kao da ste za to obučavani. Pokazali ste koliko je jaka veza srpske vojske i naroda. Narod  u takvim nevoljama oseti smirenje tek kad vidi vojsku da stiže upomoć. Imate emigrantsku krizu, u kojoj združeni s policijom imate težak posao. Na njega nije stigla ni jedna primedba čak i od onih koji imaju primedbe i na to što postojimo.

– Učestvujete u misijama koje  pomažu i drugim  narodima da shvate da može da se živi mirno. Iz međunarodnih mirovnih misija stižu najlepše ocene naših vojnika. Imate zajedničke vežbe  kao jedna  neutralna  vojna sila sa vojskama i vojnicima koji nisu vojno neutralni. Tu pokazujete koliko je dobro što u Evropi i svetu postoji jedna država koja je svojoj vojsci rekla da će biti samo srpska i da neće  primati komande od drugih, nego voditi računa o interesu Srbije. Imate izazove u okruženju. Mi ne zveckamo oružjem. Svi dobro znaju da smo spremni da se odbranimo. Kroz celu istoriju ratovali smo isključivo braneći se od drugog. Zato nas  danas poštuju one države čija je istorija isto takva. Možda nas ne poštuju one druge države, ali nešto i ne tražimo previše njihovo poštovanje. Uveren da  nas čekaju bolji dani, sa željom da nemate  nikakvih vojničkih izazova, ali da ste spremni za njih, čestitam vam ovaj  dan ponosan što sam bio sa vama.♦