Mustafa je nestrpljiv – Neće neograničeno da čeka vojsku Kosova

Mustafa je nestrpljiv – Neće neograničeno da čeka vojsku Kosova

19/04/2017 Off By

 

Odgovarajući na pitanje o izjavi premijera Albanije Edija Rame, da je, ukoliko EU ne primi Albaniju u svoje članstvo moguća unija Albanije sa Kosovom, Mustafa je rekao da se radi o populističkoj izjavi.-“Nemamo namjeru da idemo u druga ujedinjenja, sem sa Evropskom unijom. Ako nas ne prime kroz vrata mi ćemo ući kroz prozor”

PREMIJER Kosova Isa Mustafa izjavio je da Kosovo neće beskonačno da čeka na formiranje svoje vojske i da će odluka o tome biti doneta u Prištini a ne Beogradu.

Mustafa je učestvujući u emisiji KTV, rekao da su razgovori o vojsci počeli u vreme kada je aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači bio zamenik premijera i da su na tu temu razgovarali i sa zvaničnicima Stejt departmenta kojima je rečeno da Kosovo neće beskonačno da čeka na formiranje Vojske Kosova.

Mustafa je rekao da su razgovori o tome sa predstavnicima Srpske liste u vladi i Skupštini Kosova počeli još početkom 2016 godine.

-Nekoliko puta smo u mojoj kancelariji sa ministrima Srbima i predstavnicima Srba razgovarali o tome (Vojsci). Tražili su da imaju sve informacije, zakon, Ustav, oblik vojske. To se dogodilo u prvom delu prošle godine i mi smo čekali da oni reaguju. Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) je bio angažovan da razgovara sa njima. Kasnije nisu izrazili spremnost da sednu i razgovaraju. U privatnim kontaktima su mi rekli da su uslovljeni i da sami ne mogu da donose odluke. Rekli su mi da im se odluke nameću iz Beograda”, kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je rekao da je Ministarstvo BSK radilo i da se Vojska formira putem izmena zakona, što znači da se ne promeni ime već samo mandat.

-Mi imamo realan problem sa Srbima, koji su pod uticajem Beograda. Mi treba da formiramo vojsku, ne kada odluči Beograd već kada odlučimo mi”, rekao je Mustafa i dodao da je siguran da će Kosovo tokom ove godine imati svoju Vojsku.

Odgovarajući na pitanje o izjavi premijera Albanije Edija Rame, da je, ukoliko EU ne primi Albaniju u svoje članstvo moguća unija Albanije sa Kosovom, Mustafa je rekao da se radi o populističkoj izjavi.

“Nemamo namjeru da idemo u druga ujedinjenja, sem sa Evropskom unijom. Ako nas ne prime kroz vrata mi ćemo ući kroz prozor”, rekao je Mustafa.(Agencije)♦