Šta  čeka Tursku posle referenduma?

Šta čeka Tursku posle referenduma?

17/04/2017 Off By
Za uvođenje predsedničkog sistema glasalo je 51,3 posto, a protiv se izjasnilo 48,7 posto birača, prema rezultatima 98,2 posto prebrojanih glasova

OSAMNAEST izmena ustava Turske, omogući će Redžepu Ejupu Erdoganu da imenuje i smenjuje ministre, kandiduje se još dva puta za predsednika i ponovno preuzme vodstvo nad svojom strankom AKP.

Turski predsednik Erdogan predsedavače sednicom vlade danas u Ankari, objavila je turska redakcija CNN, pošto su u nedjelju birači tesnom većinom glasali za ustavne promene kojim Turska dobija predsednički sistem.

Erdogan je u nedjelju proglasio pobedu na referendumu što je najveća politička promena u modernoj istoriji Turske, ali opozicija je osporila rezultate zbog nepravilnosti i najavila da će podneti tužbe.

Turska je donela istorijsku odluku izabravši predsednički sistem, izjavio je u juče Erdogan, posle objave rezultata.

Za uvođenje predsedničkog sistema glasalo je 51,3 posto, a protiv se izjasnilo 48,7 posto birača, prema rezultatima 98,2 posto prebrojanih glasova.

Tabor za “ustavne promene osigurao 25 miliona glasova na referendumu, 1.3 miliona više od tabora “protiv”, rekao je Erdogan iz svoje rezidencije u Istanbulu i istakao da je referendumom završena  duga istorija mešanja vojske u upravljanje zemljom.

“Turska je prvi put u svojoj istoriji o tako važnoj stvari odlučila voljom parlamenta i naroda”, rekao je. “Prvi put u istoriji republike menjamo politički sistem kroz civilnu politiku. Zato je to važno”, dodao je na konferenciji za novinare koju je direktno prenosila televizija.

Glavni sekretar Saveta Evrope, najstarije panevropske organizacije čiji je član i Turska pozvalo je Ankaru da oprezno odlučuje o budućim koracima.

“Najvažnije je da se osigura nezavisnost sudstva u skladu s principom vladavine prava upisane u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima”, izjavio je glavni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Erdogan je najavio da je sada spreman da organizuje referendum o ponovnom uvođenju smrtne kazne. Reagujući na skandiranje mase “Smrtna kazna!” rekao je “Ako opozicija podrži ponovno uvođenje smrtne kazne, ja ću to da  odobrim, a ako ne organizovaćemo novi referendum”.

Evropska komisija pozvala je tursku vladu da postigne “najširi mogući nacionalni konsenzus” pošto su birači u nedelju tesno izglasali predsednički sistem dajući velika ovalščenja predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

“S obzirom na tesan rezultat referenduma i duboke implikacije ustavnih amandmana, pozivamo  turske vlasti da u njihovm sprovođenju postignu najširi mogući nacionalni konsenzus”, saopštili su predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, visoka predstavnica za spoljnu  i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i poverenik EK za proširenje Johanes Han.

Protivnici aktualnog predsjednika žalili su se na nepravilnosti i traže ponovno prebrojavanje 60 posto listića.

Odmah pošto je Erdogan proglasio pobedu, stanovnici nekoliko četvrti u Istanbulu bacali su kroz prozore lonce iskazujući tako svoje nezadovoljstvo.

Demonstracije su izbile u najmanje četiri delova grada, kažu očevici, a videosnimke i fotografije na društvenim mrežama prikazuju manje grupe demonstranata na ulicama.

Protiv ustavnih promena glasala su tri najveća turska grada Istanbul, Ankara i Izmir i većinski kurdski jugoistok zemlje.

Tri su osobe ubijene kod birališta u jugoistočnoj pokrajini Dijarbakir, navodno u sukobu oko toga kako su glasali.

Oko 55 miliona ljudi moglo je u nedjelju da glasa na 167.000 birališta, a turski državljani u inostranstvu to su učinili ranije.

Glavna opozicija- socijaldemokratska stranka CHP izvestila je da planira da ospori glasove s gotovo 37 posto birališta, a brojka bi se, kako je rekao glavni sekretar stranke Erdal Aksunger, mogla da se npopne na 60 posto, javljaju turski mediji.

Opozicija je oštro osudila mere što ih je nekoliko sati pre zatvaranja birališta objavilo tursko izborno poverenstvo, a reč je o tome da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Rezultat referenduma pokvariće odnose Turske s Evropskom unijom. Turska je zaustavila migrantski val prema Evrope, ali Erdogan je najavio da će preispitati taj dogovor nakon referenduma.(Agencije)♦