Njujork tajms: “Srpski izbori potkopali demokratiju”

Njujork tajms: “Srpski izbori potkopali demokratiju”

11/04/2017 Off By

 

“Svaki dan nakon izbora hiljade protestanata, uglavnom mladi ljudi, odlučile su da protestiraju na ulicama Beograda, noseći transparente kao što su “Dolje diktator!” i “Vučiću, ukrao si izbore”

AMERIČKI dnevnik Njujork tajms objavilo članak pod naslovom “Srpski izbori potkopali demokratiju”, i navodi kako je Srbija s Vučićevom pobedom na predsedničkim izborima korak bliže autokratiji.

“Iako je uloga predsednika u Srbiji većim delom ceremonijalna, Vučić sada može da bira premijera koji će ga naslediti i na taj način da konsolidira svoju moć, s obzirom na činjenicu da su i parlament i sudstvo vezani utecajem Vučićeve Srpske napredne stranke. Nakon što je ograničio slobodu medija i marginalizovao je političku opoziciju, uspešno je koncentrisao moć u svojim rukama – na štetu srpske demokracije…»

List dalje piše da iako je Vučić osvojio preko 50 posto glasova, a drugoplasirani Saša Janković tek 16 posto, izbori su obeleženi optužbama o pritiscima na birače i o potpunoj kontroli medija od strane Vučića i njegove stranke:

«Simptomatično je i to da je Luka Maksimović, 25-godišnji student koji se iz šale i protesta kandidovao kao Ljubiša Preletačević Beli, osvojio 9 posto glasova.

No, razočaranje u Srbiji nadilazi cinizam”.

“Svaki dan nakon izbora hiljade protestanata, uglavnom mladi ljudi, odlučile su da protestiraju na ulicama Beograda, noseći transparente kao što su “Dolje diktator!” i “Vučiću, ukrao si izbore”. Vučić se hvali kako je već sama činjenica što vlada nije odgovorila na proteste “znak demokratije”. S obzirom na gnjusnu represiju javnih protesta koja se događa u mnogim autokratskim državama, donekle je u pravu. A opet, možda mu studenti jednostavno nisu pretnja, sada kad su izbori prošli…»

Njujork tajms dalje piše: «U svakom slučaju, Vučić bi svoju posvećenost demokratiji mogao da pokaže jačajući slobodu medija i otvaranjem prostora za različita mišljenja u javnosti…»

«Evropski čelnici koji u Vučiću vide snažnog lidera, i koji misle kako će Vučić zadržati Srbiju na kursu pridruživanja Evropskoj uniji, uprkos ruskom uticaju, moraju biti oprezni i paziti na Vučićeve pokušaje monopoliziranja države i državnih institucija.

Prihvaćanje takvog monopola od strane Vučića značilo bi izdaja temeljne vrednosti Evropske unije, kao i mnogobrojne Srbe koji na Evropsku uniju gledaju kao na utvrđivanje demokratskih prava i sloboda, u trenutku kada politički lideri istočne i srednje Evrope okreću leđa demokratiji”, piše američki dnevnik.♦