Ministarstvo kulture i informisanja: Protiv pritisaka na članove komisija

Ministarstvo kulture i informisanja: Protiv pritisaka na članove komisija

11/04/2017 Off By
Komisije koje odlučuju o izboru projekata za finansiranje i sufinansiranje na konkursima Ministarstva kulture i informisanja sastavljene od stručnjaka s velikim iskustvom u oblasti u kojoj odlučuju i u čiju kompetentnost ne treba sumnjati


MINISTARSTVO kulture i informisanja ne smatra umesnim javno iznošenje neproverenih tvrdnji o rezultatima konkursa koje je Ministarstvo raspisalo, pogotovo i pre nego što su objavljeni rezultati tih konkursa. Svaki takav javni istup može se smatrati za neprimeren pritisak na članove komisija i pokušaj diskreditovanja njihovog rada.

Komisije koje odlučuju o izboru projekata za finansiranje i sufinansiranje na konkursima Ministarstva kulture i informisanja sastavljene od stručnjaka s velikim iskustvom u oblasti u kojoj odlučuju i u čiju kompetentnost ne treba sumnjati. Podsećamo i da su komisije apsolutno autonomne i nezavisne u ocenjivanju projekata i odlučivanju.
Ministarstvo kulture i informisanja protiv je bilo kakvih političkih, medijskih i drugih pritisaka na članove komisija, jer se time između ostalog dovodi u pitanje njihova suverenost u donošenju odluka. Isto tako Ministarstvo kulture i informisanja snažno obeshrabruje bilo kakav vid zloupotrebe i iznošenja netačnih podataka kojima se javnost dovodi u zabludu i neosnovano sugeriše da su određeni projekti diskriminisani.
Dužni smo da kažemo i to da ni u Zakonu o kulturi, ni u bilo kom drugom aktu, ne postoji formalno – pravni termin „pokroviteljstvo“ odnosno „visoko pokroviteljstvo“. Ne postoji ni zakonski osnov ni moralna obaveza da Ministarstvo bude „pokrovitelj“ nekoj manifestaciji ili kulturnom događaju, jer bi se time stavilo u ulogu arbitra i favorizovalo određeni projekat u odnosu na ostale.
Svaki projekat koji se odlukom komisije finansira ili sufinansira pred Ministarstvom kulture i informisanja ima jednak status. Konkursna procedura nalaže da „pored obaveze dostavljanja narativnog i finansijskog izveštaja o realizaciji projekta, korisnici sredstava imaju obavezu da javno objave da je njihov projekat podržalo Ministarstvo i da u svim štampanim materijalima koji prate projekat postave logo ministarstva. Isto tako, u javnim nastupima (TV, radio), štampanim medijima, kao i na internet prezentacijama, potrebno je objaviti podršku ministarstva“.♦