Prebrojavanje glasova: tresla se gora – rodio se…

Prebrojavanje glasova: tresla se gora – rodio se…

09/04/2017 Off By

 


Sve je prebrojano, a u sali se mogla čuti i muva kada je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio rezultate: „Umesto  800 prekobrojnih listića u korist Aleksandra Vučića otkriveno je 4 (četiri)“

Ranka Čičak

POSLE tvrdnje opozicije da je  Aleksandar Vučić  pobdio zahvaljujući krađi i da je samo u rutinskom brojanju u petak utvrđeno da je na izbornim mestima u Novom Pazaru 800 listića više nego što je upisano, danas je Republička izborna komisija pred novinarima izbrojala te glasove. Zanimljivo je da predstavnika opozicije koja se bunila nije bilo u sali.

Otvaranje dve podebele vreće iz Novog Pazara trajalo je dosta dugo. U jednoj je trebalo da bude 1.185, a u drugoj 1.250 listića. Sve je prebrojano, a u sali se mogla čuti i muva kada je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević saopštio rezultate: „Umesto  800 prekobrojnih listića u korist Aleksandra Vučića otkriveno je 4 (četiri)“.

Dimitrijević je rekao da se to moglo desiti greškom. Osim toga vreće su već otvarane u petak i da je to zanemarljiv podatak. Vesna Rakić Vodinelić međutim, i dalje tvrdi da treba isterati nepravilnosti kojih je mnogo: „Od 25 vreća u kojima je grupa Saše Jankovića otkrila nedostatke vi ste odabrali baš ove dve gde ste računali na ovakav rezultat. I četiri prekobrojna glasa su krivično delo. Osim toga na kovertima iz Novog Pazara potpisi su štampanim slovima. Ivan Ninić  tražio je da se provere glasački listići iz Sjenice jer kaže da je tamo sve nezakonito.

Snežana Rakočević je zapanjena što neki članovi RIK – a i posle brojanja nastavljaju da šire neistine: „Bilo je pet dana da podnesu zahteve za prebrojavanje, a oni su to uradili poslednjeg. Nije dat ni jedan pisani zahtev za proveru. Sada kada su dva biračka mesta na njhovo traženje ponovo izbrojana i kada se dokazalo da je njihova kleveta o 800 lažnih listića pala u vodu oni se prave ludi. Ja smatram da ovakvo ponašanje nije profesionalno i predlažem krivične prijave protiv onih koji su iznosili neistine. Tako će se skinuti ljaga sa RIK-a. Ovo je bila demagoška predstava i politizacija izborne komisije. Morate se pomiriti sa činjenicom da ste izgubli izbore i dostojanstveno primiti poraz“.♦