Vučić najavio:  država će pomoći radnicima „Goše“!

Vučić najavio: država će pomoći radnicima „Goše“!

07/04/2017 Off By

 

Ranka Čičak

PREMIJER Aleksandar Vučić  posetio je danas radnike „Goše“ u Smederevskoj Palanci koji štrajkuju zbog neispunjenih obaveza prema njima, uključujući neisplaćene plate, ne overene zdravstvene knjižice i upisan radni staž. Izjavio je da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za jednokratnu pomoć radnicima Goše od 60.000 dinara.

Najavio je da će do 23. aprila nadležni ministri razgovarati sa vlasnikom, u želji da posreduje u rešavanju problema.

Aleksandar Vučić je objasnio da je Goša privatizovana januara 2007, a da su problemi počeli već krajem 2008.

Došli smo dotle da je račun u blokadi za oko pet miliona evra, da su potpisane priznanice da se vlasniku, koji je stranac, duguje 11 miliona evra, da je firma predata drugoj kompaniji, verovatno povezanoj, ali ja o tome ne mogu da govorim”, rekao je Vučić novinarima. Dodao je da se radnicima duguju višemesečna primanja.

Premijer je ukazao i na činjenicu da, iako je “na papiru” od plata radnika oduzimano za penzijsko i zdravstveno osiguranje, taj novac nije uplaćivan PIO fondu, pa je dug prema njemu 3,2 miliona evra.

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujčić rekao je ranije da radnici žele da im država pomogne koliko može, ili pravno, kroz povezivanje radnog staža ili da ih uputi koga da tuže.

Vujčić je ukazao da su do sada jedinu podršku dobili od lokalne samouprave, koja ih je primila na razgovor, ali dalje pomoći nije bilo.

Da potsetimo da su radnici “Goše” nakon što je njihov kolega izvršio samoubistvo zbog teške situacije, stupili u štrajk zbog neisplaćenih zarada i neuplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

Zaposlene brine i pitanje budućnosti fabrike, s obzirom na priče da je prodata nepoznatom kupcu, navodi se u saopštenju, koje je medijima prosledio Savez samostalnih sindikata Srbije.

Nekada uspešna fabrika šinskih vozila je u vlasništvu slovačke kompanije “ŽOS” iz Trnave i zapošljava više od 300 radnika koji potražuju oko 30 plata.

Pre dva dana mediji su objavili da je  ŽOS iz Trnave prenela 100 odsto kapitala i imovione  “Goše” iz Smederevske Palanke na kompaniju  na kompaniju Lisnart holdimgs limited sa sedištem na Kipru.  ♦