Đorđević, Diković i Živak na mestu pada aviona

Đorđević, Diković i Živak na mestu pada aviona

07/04/2017 Off By

MINISTAR odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i komandant RV i PVO general-major Ranko Živak obišli su mesto pada školsko-borbenog aviona „Super galeb G-4“ u rejonu sela Slatina, nadomak Šapca. Avion Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 10.30 časova tokom izvođenja redovne letačke obuke i tom prilikom živote su izgubili piloti potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.
– U ime svih pripadnka Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama poginulih pilota. Reč je o vrhunskim, iskusnim pilotima i ovaj je gubitak nenadoknadiv i za nas i za porodice. Budite uvereni da ćemo učiniti sve da kao ministarstvo pomognemo porodicama stradalih – izjavio je ministar Đorđević u obraćanju medijima.
On je rekao da je u cilju rasvetljavanja uzroka nesreće načelnik Generalštaba formirao komisiju, a da je Inspektorat odbrane dobio nalog za vanredni inspekcijski nadzor.
General Diković je takođe izrazio saučešće porodicama stradalih i podvukao da je njihova smrt nenadoknav gubitak i za porodice i za Ratno vazduhoplovstvo. Stručni istražni organi rasvetliće uzrok nesreće, rekao je načelnik Generalštaba.
Današnji let, prema rečima komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka, bio je redovan u okviru realizacije letačke obuke.
– Piloti su bili odlično osposobljeni. Lično sam bio prisutan na aerodromu Batajnica kada su krenule pripreme za zadatak. Oni su poleteli, javili se u odlasku preko Inđije i Šapca i posle toga smo izgubili kontakt – rekao je general Živak. Posle toga je, prema njegovim rečima, pokrenuta akcija traganja i spasavanja i ubrzo je pronađeno i obezbeđeno mesto nesreće.
Komandant RV i PVO takođe je u svojoj nadležnosti formirao stručnu komisiju koja će imati zadatak da ispita sve okolnosti udesa.(PressVS)♦