Obeležena stogodišnjica diplomatskih odnosa Srbije i Španije

Obeležena stogodišnjica diplomatskih odnosa Srbije i Španije

05/04/2017 Off By

 

Arhiv Srbije predstavio je knjigu o dokumentima Kraljevine Srbije i Španije.Priredili su je dr Miroslav Perišić, dr Ljubinka Škodrić i Jelica Reljić. U knjizi je 74 dokumenata koji se čuvaju u arhivima Srbije i Španije


 

Ranka Čičak

SRBIJA i Španija obeležile su večeras 100 godišnjicu svojih diplomatskih odnosa. Otvorena je izložba dokumenata i predstvljena je knjiga «Krljevina Srbija i Krljevina Španija dokumenta». Izloženi su spisi iz fondova i zbirki Arhiva Srbije i Nacionlnog istorijskog arhiva Španije. Posetioci mogu da vide Ukaze o imenovnju i odlikovanju srpkim i španskim ordenima, trgovinske ugovore, izveštaje diplomatskih predstavnika, notifikacije, pisma, prevode španskih dela, fotografije, pozorišne plakate, knjige, novinske članke. Poseban deo posvećen je srpsko – španskim odnosima u Prvom svetskom ratu. Još 1914. godine ambasada Kraljevine Španije u Beču, pošto njena zemlja nije bila u ratu s Austrijom, počela je da štiti srpske državljane. Zanimljiva je novinarka i književnica Anhela Graupere koja je boravila u Srbiji kao bolničarka Crvenog krsta, pa posle o tome objavila knjigu.

Arhiv Srbije predstavio je knjigu o dokumentima Kraljevine Srbije i Špnije.Priredili su je dr Miroslav Perišić, dr Ljubinka Škodrić i Jelica Reljić. U knjizi je 74 dokumenata koji se čuvaju u arhivima Srbije i Španije.

Tako je nastavljena saradnja iz novembra prošle godine, kada je delegacija arhiva Srbije posetila Istorijski arhiv Španije. Tada je potpisan Memorandum o razmevanju i planirana razmena stručnjaka i arhivskih dokumenata i publikacija.

Na svečanosti je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić govorio o stogodišnjem prijateljstvu Srbije i Španije:

-Saradnja među prijateljima se podrazumeva i zato često zanemaruje.Više pažnje posvećujemo neprijateljima. Ponosan sam što sam predložio da zajednički proslavimo ovaj stogodišnji jubilej.Na proslavi dvestogodišnjice neću više biti ministar pa to iskoristimo sada.Dačić je zahvalio i španskoj državi što nije priznala nezavisnost Kosova i nada se da će tako i ostati. Rekao je da će Republika Srbija obezbediti stabilnostu regionu, a podržavaće i teritorijalnu celovitost Španije.♦