Dveri podržvju proteste!

Dveri podržvju proteste!

05/04/2017 Off By

Dveri su još i pre izbora najavile da je izborna krađa u toku, posebno zbog toga što RIK ne poštuje odluku Ustavnog suda u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji


SRPSKI pokret Dveri u potpunosti podržava zahteve studenata Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu, koji zajedno sa ostalim studentima širom Srbije, protestuju već nekoliko dana, zbog izražene diktature aktuelne vlasti, koja je svakim danom sve brutalnija, navode Dveri u pisanom saopštenjumedijima:

-Zahtevi koje su studenti tražili u potpunosti se slažu sa zahtevima, koje su Dveri uputile nadležnim institucijama i u više navrata se obraćale čitavoj javnosti. To su: ostavke članova RIK-a, zbog nepoštovanja Ustavnog suda, razrešenje dužnosti predsednika skupštine Maje Gojković, zbog blokade rada Narodne skupštine, smena članova REM-a, zbog neadekvatnog reagovanja na prigovore o neravnomernoj zastupljenosti i dikriminaciji pojednih predsedničkih kandidata na medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Dveri su još i pre izbora najavile da je izborna krađa u toku, posebno zbog toga što RIK ne poštuje odluku Ustavnog suda u vezi sa sprovođenjem izbora na Kosovu i Metohiji. Opozicioni članovi RIK-a, su zbog toga i napustili sednicu. Predstavnici Dveri već četvrti put za poslednja četiri izborna ciklusa traže poništenje ovog antiustavnog Pravilnika o glasanju na KiM, ali se RIK četiri puta oglušio o naše prigovore. Isticali smo da je nedopustivo da se Narodna skupština raspušta pred izbore, i da se tako ukida bilo kakva mogućnost opoziciji da se njen glas čuje. Takođe smo uputili i više predstavki REM-u, da mora da reaguje zbog nervnomerne zastupljenosti svih predsedničkih kandidata u medijima, gde je Vučić imao 92 posto zastupljenosti, a svi ostali kandidati zajedno samo 8 posto. Odgovori koje smo dobili vređaju zdrav razum, a o poštovanju zakona je izlišno govoriti.

Dveri podržavaju i zahtev studenata da se, ako se ovi zahtevi ne ispune, raspišu vanredni parlamentarni izbori, kao i zahtev studenata iz Beograda, da se izvrši revizija biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije. Da bi se održali vanredni parlamentarni izbori, tražimo da se prvo stvore zakonski uslovi za ravnopravno učešće na izborima svih izbornih lista: formiranje Nadzornog odbora Narodne skupštine, sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska, uvođenja debata na Javnim medijskim servisama RTS-u i RTV-u u skladu sa članovima 49,50 i 51 Zakona o izboru narodnih poslanika, ali i na ostalim elektronskim medijima sa nacionanom frekvencijom koji su se opredelili za praćenje predizborne kampanje, omogućavanje elektronskog glasanja i glasanja pismom za državljane Srbije koji imaju boravišta u inostranstvu, regulisanje mogućnosti da emiteri i odgovorni urednici budu izloženi drakonskim kaznama u slučaju ne pridržavanja uputstava za uspostavljanje medijske ravnopravnosti učesnika u izbornom procesu, kao i kazne za klevete, negativnu kampanju po hitnom postupku za one koji u bilo kom elektronskom ili štampanom mediju bez argumenata kritikuju protivkandidate ili konkurenciju… Ispunjenje ovih uslova bili bi garant da će izbori biti pošteni.

Klica bunta mladih ljudi, velika je šansa i nada za Srbiju, da naš narod i naša država ne potonu u potpuni mrak, diktaturu i samovolju jednog čoveka.

Ne smemo da dozvolimo da nam i ove godine ode još pedeset hiljada najobrazovanijih mladih ljudi, a zbog uvođenja ovakve diktature, taj broj može biti mnogo veći, već se moramo boriti za njih! Naša je obaveza da mladi ljudi steknu ličnu i društveno-ekonomsku satisfakciju da bi znali da postoji smisao života u Srbiji.(Press Dveri)♦