Vučić, Čović, Plenković i Vujanović sastaju se u Mostru!

Vučić, Čović, Plenković i Vujanović sastaju se u Mostru!

03/04/2017 Off By
Najavljeno je da će se Čović prvo sastati s Vujanovićem u 16 sati, zatim s Plenkovićem u 17 i na kraju, u 19 sati, s Vučićem. Premijeri Hrvatske i Srbije i predsednik Crne Gore bit će gosti na 20. jubilarnom Sajmu privrede koji će biti otvoren sutra

 

HRVATSKI član Predsedništva BiH Dragan Čović danas će u Mostaru imati tri odvojena susreta s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

 
– Mene čeka put kao predsednika Vlade Srbije. Zakazao sam teške i ozbiljne razgovore u Mostaru s gospodinom Plenkovićem. To je važan dan za sve nas u regionu – rekao je Vučić sinoć na prvoj press-konferenciji posle izborne pobede.

Najavljeno je da će se Čović prvo sastati s Vujanovićem u 16 sati, zatim s Plenkovićem u 17 i na kraju, u 19 sati, s Vučićem. Premijeri Hrvatske i Srbije i predsednik Crne Gore bit će gosti na 20. jubilarnom Sajmu privrede koji će biti otvoren sutra.

Osim privrednog centra, gde će se okupiti brojni regionalni i evropski privrednici, Mostar će tako biti i mesto gde će lideri pričati o odnosima u regionu koji su daleko od skladnih u poslednje vreme i gde će, kako su najavili, pokušati da razgovaraju o teškim temama.

Odnosi na relaciji Sarajevo – Beograd narušeni su posle neustavnog referenduma o Danu RS, ali i nakon odluke bošnjačkog člana Predsedništava BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.
Dokaz da odnosi sa zvaničnim Zagrebom nisu najbolji su sve češće optužbe iz BiH da se hrvatski funkcioneri mešaju u unutarašnje stvari, dok odnosi s Crnom Gorom funkcionišu najbolje, naročito posle potpisivanja sporazuma oko granice i rešenja pitanja Sutorine.

Sastanak u Mostaru bi će nova prilika da se razgovara i pokuša ponovno da se uspostavi regionalni dijalog koji je nužan. Nedavna događanja u BiH zabrinula su i evropske funkcionere koji su izjavljivali kako je situacija napeta, a nestabilnost na Balkanu je veliki problem.

Prema najavama, BiH očekuje do kraja ove godine kandidatski status, ali ako se i regionalni i unutrašnji odnosi ne poprave i vrate na put napretka i pozitivnih promena, bit će teško.

Sastanci će biti održani u Kabinetu hrvatskog člana Predsedništva BiH u Mostaru, a prvi sastanak s predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem počet će u 16 sati.(Agencije) ♦