Bregzit: Španija opet traži Gibraltar!

Bregzit: Španija opet traži Gibraltar!

01/04/2017 Off By

 

Agencija AP navodi da smrnice EU nameću razgovore o Gibraltaru u kojima će Španija imati prednost i koje Madridu omogućavaju povratak za pregovarački sto oko spora nad suverenitetom, koji Britanija ima od 1713. godine

GIBRALTAR je danas izrazio negodovanje time što, kako se navodi, Španija koristi izlazak Britanije iz EU kako bi pokrenula nove pregovore o budućnosti te teritorije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk jučer je izneo mapu puta u kojoj se, između ostalog, navodi da će se budući sporazumi između Britanije u EU odnositi na Gibraltar samo u slučaju da su sa tim saglasni Madrid i London.

Prema rečima prvog ministra Gibraltara Fabiana Pikarda smernice Evropskog saveta o Bregzitu su sraman pokušaj Španije da manipuliše tim telom za svoje uske političke interese.

“Ono što vidimo je jasan pokazatelj predvidljivog predatorskog stava koji smo i očekivali od Španije”, kaže on.

Agencija AP navodi da smrnice EU nameću razgovore o Gibraltaru u kojima će Španija imati prednost i koje Madridu omogućavaju povratak za pregovarački sto oko spora nad suverenitetom, koji Britanija ima od 1713. godine.

Teritorija Gibraltara je na južnom kraju Španije duž Gibraltarskog moreuza koji povezuje Sredozemno more sa Atlantskim okeanom.♦