Crna Gora dobila prostorije u novoj zgradi NATO-a

Crna Gora dobila prostorije u novoj zgradi NATO-a

01/04/2017 Off By

Novo sedište NATO-a, kako piše Pobjeda, biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije NATO-a za 21. vek, saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a


CRNA GORA, kao buduća članica NATO-a, već ima kancelarije u novom sedištu Alijanse koje će biti predstavljeno 25. maja na NATO samitu u Briselu, piše podgorička Pobjeda.

Izgradnja kompleksa ekoloških zgrada koštala je oko 750 miliona evra, a ukupan trošak novog obekta je, kako navodi NATO, oko 1,1 milijardi evura.

Novo sedište NATO-a, kako piše Pobjeda, biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije NATO-a za 21. vek, saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a.

Izgradnja kompleksa ekoloških zgrada, koji se nalazi preko puta sadašnjeg, u predgrađu Brisela, počela je u oktobru 2010.godine, a Severnoatlantski savez će se preseliti u novo sedište ove godine.

Saveznici su odlučili 1999.godine da je NATO-u potrebno namensko sedište koje će zameniti ono privremeno iz 1967.godine. Sadašnja zgrada je pretprana i zahteva stalno i skupo održavanje, navodi NATO kao glavne razloge izgradnje novog sedišta. Dodaju i da se od 1967.godine, broj NATO saveznika gotovo udvostručio, od 15 do 28 članica.Veliki broj partnerskih nacija je otvorio diplomatska predstavništva u NATO-u. Kao rezultat toga, skoro jedna petina se nalazi u privremenim strukturama – navode iz Alijanse i ističu da će nova zgrada omogućiti svim saveznicima da imaju potreban prostor, i da postoje i mogućnost za širenje ukoliko se ukaže potreba.U novoj zgradi je, kako objašnjavaju, smanjena potrošnja energije zahvaljujuć i korišćenju solarne energije i naprednom sistemu osvjetljenja.

Nova zgrada omogućava da se smanji uticaj na životnu sredinu zahvaljujuć i recikliranim materijalima, zelenim krovovima, efikasnom upravljanju vodama, što predstavlja integraciju u koncept šireg urbanog planiranja. Dodaje se i da će biti smanjena potreba za putovanjima stranog osoblja zahvaljujući video telekonferencijama.U sedištu Alijanse je zaposleno ukupno 4.200 vojnog i civilnog osoblja. Projekat vredan više od milijardu finansirale su zemlje članice NATO-a.♦