LSV: Izručite radikale da se Srbija ne bi našla u većem problemu

LSV: Izručite radikale da se Srbija ne bi našla u većem problemu

31/03/2017 Off By

 

GENERALNI sekretar LSV, Bojan Kostreš u pisanoj izjavi  medijima kaže da Liga izražava duboku zabrinutost zbog odbijanja vlasti da poštuju međunarodno pravo i izruče troje radikala Tribunalu za ratne zločine.

 Podsećamo, iza rečenice da su okrivljeni zbog „nepoštovanja suda“, nalaze se vrlo teške optužbe, sa mnoštvom dokaza, za pritiske na svedoke ratnih zločina, upućene pretnje i druge vidove pritisaka. Osnovana je pretpostavka da bi i presuda njihovom lideru Vojislavu Šešelju bila drugačija da se njegova stranka, a u prvom redu troje okrivljenih, nisu služili pritiscima i pretnjama kako bi zastrašili svedoke radikalskih ratnih zločina i time prikrili odgovornost njihovog lidera.

Iz činjenice da je vlast u Srbiji stala uz osumnjičene za pretnje svedocima, može se zaključiti da je i država, najblaže rečeno, blagonaklono gledala na ove kriminalne akte.

LSV poziva na izmenu Zakona o saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine, kako bi i prikrivanje zločina i zastrašivanje svedoka bilo uvršteno u dela koja podležu izručenju. Takođe, pozivamo da se u sklopu predstojećih promena Ustava, koje su neophodne, uključi i odredba o prevlasti mađunarodnog zakonodavstva nad nacionalnim. To je jedan od zahteva i Venecijanske komisije kada je reč o ustavnim promenama u Srbiji.

Pozivamo i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom da se ne zaklanja iza drugih institucija, već da preuzme odgovornost i izruči troje radikala, kako se Srbija ne bi uskoro našla u mnogo većem problemu, jer međunarodna zajednica neće odustati od zahteva za izručenje. Osim što je to politički neophodno, izručenje troje radikala bi na moralnoj ravni poslalo poruku da aktuelna vlast i državni organi nisu saučesnici u teškom delu prikrivanja i zataškavanja ratnih zločina.♦