RIK: glasaće 6.724.949 građana Srbije

RIK: glasaće 6.724.949 građana Srbije

31/03/2017 Off By

REPUBLIČKA izborna komisija utvrdila je konačan broj birača koji će u nedelju glasati za predsednika Srbije. Na dan 30. marta njih je bilo 6.724.949. U Beogradu glasa 1. 620.648 birača na 1.183 izbornih mesta.

Zbog incidenta u opštini Lazarevac na mesto smenjenog koordinatora radnog tela Mihaila Gajića, inače načelnika Uprave Gradske opštine Lazarevac, imenovan je Dragiša Živić, njegov zamenik. Ovaj je događaj doveo i do polemike u RIK-u. Vesna Rakić Vodonelić tražila je da se protiv Gajića (SRS) podnese i krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja.  Željka Radeta iz SNS rekla je da to prvi put  čuje i tražila da se RIK detaljno upozna sa događajem. Čule su se i primedbe da je policija dva puta privodila Gajića, ima sve podatke i na njoj je da podnosi prijavu.

Šta je uradio Gajić?

Darija Šain je rekla da je pre dva dana oko 20 časova obaveštena o incidentu u Lazarevcu: „Gajića je dva puta privodila policija jer je uništo nekoliko glasačkih listića, a zatim se nasilno ponašao, pretio mi fizički nasrtao na ljude. Ja sam tražila da se odmah obavesti predsednik RIK-a.“

Situacvija u Lazarevcu je još složenija zato što je jedan od predsednika glasačkih odbora izvršio samoubistvo.♦