Edi Rama: Nada u EU održava mir na Balkanu!

Edi Rama: Nada u EU održava mir na Balkanu!

31/03/2017 Off By

 

Narastanju balkanske napetosti doprinose srpske provokacije prema Kosovu koje uključuju slanje voza ukrašenog bojama srpske zastave i natpisom „Kosovo je Srbija“ u tu bivšu srpsku pokrajinu, izjavio je albanski premijer  švajcarskom dnevniku Tages-Anzeiger

ALBANSKI premijer Edi Rama rekao je za jedne švajcarske novine da je „politička temperatura“ na Balkanu znatno narasla, navodeći napetosti između Makedonaca i albanske manjine u Makedoniji.
Albanija, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora nadaju se članstvu u Evropskoj uniji, no politički sukobi, etničke napetosti i zaostaci ratnih sukoba iz devedesetih godina kompliciraju taj proces.
Lider albanske Socijalističke stranke Edi Rama, čija je pomoć u organizaciji etničkih Albanaca u Makedoniji kritikovana kao neprimereno mešanje u unutrašnja pitanja druge države, rekao je za švajcarski dnevnik Tages-Anzeiger da bi se stanje moglo pogoršati.
„Od vlasti u Skoplju tražimo samo da vlada podržava prava albanske manjine“, istaknuo je Rama.
Rama Skoplje optužuje za blokiranje albanskog kao službenog jezika iako etnički Albanci čine četvrtinu od 2 milona stanovnika Makedonije.

„Za nas je neshvatljivo da Makedonci odbacuju albanski kao službeni jezik na nacionalnom nivo“, naglasio je.
-Narastanju balkanske napetosti pridonose i drugi faktori, tvrdi Rama, kao što su srpske provokacije prema Kosovu koje uključuju slanje voza ukrašenog bojama srpske zastave i natpisom „Kosovo je Srbija“ u tu bivšu srpsku pokrajinu.

Etnički albansko Kosovo s druge strane pokušava da pretvori svoje bezbedonosne snage u državnu vojsku, čemu se protivi tamošnja srpska manjina. Kritike na taj plan izneli su i NATO i Sjedinjene Države.
Evropska unija je ranije ovog meseca rekla da joj se balkanske države i dalje mogu pridružiti, ali da za to moraju da sprovedu privredne i demokratske reforme.
-Kad uzmete u obzir komunističko  nasleđe, jedini način da se balkanske države razviju u zrele demokratije jest članstvo u EU-u“, rekao je Rama.
„Dokle god narod i političke elite Balkana ne izgube veru u članstvo u EU-u, one će ostati mirne. Granice će biti u opasnosti ako nas se EU otkaže i time nas prepusti Rusiji“, zaključio je albanski premijer.(Agencije)♦