Makedonija: svađa poslanika VMRO – DPMNE i albanske DUI

Makedonija: svađa poslanika VMRO – DPMNE i albanske DUI

31/03/2017 Off By

U SKOPLJU je nastavljena konstitutivna sednica Sobranja koju je obilježila žestoka rasprava dojučerašnjih koalicionih partnera VMRO-DPMNE iz makedonskog i Demokratske unije za integraciju iz albanskog političkog bloka.

Umjesto da raspravljaju o Komisiji za izbor i imenovanje, koja treba da predloži predsednika parlamenta, poslanici dva bloka međusobno su se optuživali o svemu i svačemu.
Do žustre rasprave je došlo nakon što su poslanici VMRO-DPMNE optužili kolege iz DUI da su nesposobni i da su sve svoje neuspehe krili iza njihovih leđa.
“Svoju nesposobnost ste krili iza VMRO-DPMNE. To nije pošteno prema vašim glasačima”, rekao ja poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski.
Poslanik DUI Dževat Ademi rekao je da VMRO-DPMNE ne može da se pomiri da ide u opoziciju i da samo “kuka za vlašću”.
U brojnim replikama diskutovalo se o lošoj ishrani u studentskim domovima do neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
Konstitutivna sednica Sobranja počela je 30. decembra prošle godine kada su verifikovani mandati poslanika, a nastavljena je nakon tri meseca.
Prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decembra prošle godine.

Makedonija još nije dobila Vladu iz dva pokušaja – u prvom lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski nije uspeo da obezbedi parlamentarnu većinu, a u drugom je predsednik države Đorgo Ivanov odbio da dodeli mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu.
Međunarodna zajednica pozvala je političke aktere da poštuju izbornu volju građana i omoguće strankama koje su obezbedile većinu da formiraju vladu.
U okviru balkanske turneje u Skoplje u ponedjeljak, 3. aprila, dolazi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
Iz kabineta makedonskog predsednika danas je saopšteno da će se Ivanov sastati sa Tuskom.
Da bi se rešila politička kriza u Makedoniji, u Skoplju je 21. marta boravio evropski komesar za proširenje Јohanes Han, ali je Ivanov odbio da se sa njim sastane.
Pristalice građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju” poručile su sinoć sa velikog protesta u Skoplju da je Makedonija sve što imaju i da ne smeju da izgube državu.
Demonstranti su, kao i tokom proteklih večeri, krenuli ispred sedišta Vlade do Sobranja gde su preneli poruku da ne sme biti izabran predsednik zakonodavnog doma koji neće da odbaciti takozvanu albansku platformu, koja je usvojena u drugoj državi.
Na 32. protestu, dominirali su transparenti “Makedonija je sve što imamo”, “Ne za tiransku vladu” i “Sakupljajte pamet”.

Protesti u Skoplju počeli su nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da, zajedno sa albanskim političkim formacijama, priprema redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.♦