Zorana Mihajlović: Rekonstruisano više od 120 kilometara pruga u prošloj godini

Zorana Mihajlović: Rekonstruisano više od 120 kilometara pruga u prošloj godini

30/03/2017 Off By
Radovi na rekonstrukciji ove pruge vredni su 23,7 miliona evra, a finansiraju se iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ova deonica nalazi se na pruzi Beograd – Mladenovac – Niš – Preševo (granica sa Makedonijom)

PROŠLE godine u Srbiji je modernizovano više od 120 kilometara pruga, a ove godine biće rekonstruisana još 223 kilometra pruga, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dr Zorana Mihajlović, na obeležavanju početka radova na rekonstrukciji pruge Rasputnica “G”– Rakovica – Resnik, u železničkoj stanici Resnik.

Mihajlovićeva je još rekla da je Koridor 10 najvažniji pravac kad je srpska železnica u pitanju i da je planirana modernizacija još više od 370 kilometara, za koje treba da se obezbedi finansiranje.
Zorana Mihajlović je podsetila da se deonica Rasputnica “G” – Rakovica – Resnik, dužine 7,5 kilometara, rekonstruiše posle 30 godina i čestitala početak radova radnicima i kineskom izvođaču, kompaniji China Civil Engineering Construction Corporation – CCECC, kojoj je ovo prvi projekat u Srbiji.
“Nadam se da ćete projekat uspešno završiti i da ćete učestvovati i na drugim projektima u Srbiji”, poručila je Mihajlovićeva, dodajući da očekuje da će radove završiti uspešno i u roku.
Generalni direktor kompanije CCECC, Džao Djenlung, zahvalio je na ukazanom poverenju i rekao da će izvođač radove završiti kvalitetno i u roku.
On je rekao da se CCECC 17 godina zaredom nalazi na listi 100 najvećih izvođača u ovoj oblasti i da su širom sveta do sada izgradili više od 10.000 kilometara pruga.

“Nadam se da ćemo nastaviti da radimo u Srbiji i doprineti otvaranju novih radnih mesta”, dodao je Djenlung.
Otpravnik poslova u Ambasadi NR Kine, Tjen Jišu, rekao je da je početak radova na ovoj pruzi značajan dan za saradnju dve zemlje i poželeo uspešan završetak projekta.

“Odnosi između Kine i Srbije se ubrzano razvijaju i Srbija, posebno posle prošlogodišnje posete predsednika Kine Sija Đinpinga, a Srbija ima i vodeću ulogu u okviru saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope”, rekao je Jišu.
Dušan Garibović, v. d. generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije”, naglasio je da je rekonstrukcija pruge Rasputnica “G” – Rakovica – Resnik prvi posao jedne kineske kompanije na rekonstrukciji železničke infrastrukture u Srbiji.
“Rekonstrukcijom ove deonice rešava se južni izlaz beogradskog čvora i vezuju dva važna pravca koja će biti modernizovana – ka barskoj pruzi u dužini od 77 kilometara i ka Nišu u dužini od skoro 100 kilometara”, rekao je Garibović.
Radovi na rekonstrukciji ove pruge vredni su 23,7 miliona evra, a finansiraju se iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ova deonica nalazi se na pruzi Beograd – Mladenovac – Niš – Preševo (granica sa Makedonijom).
Ugovor predviđa rekonstrukciju i zamenu građevinske i elektrotehničke infrastrukture, a rok za izvođenje radova je 351 dan. Završetkom radova biće povećana propusna moć beogradskog železničkog čvora, a izvođenje radova neće uticati na redovno odvijanje železničkog saobraćaja.
Obeležavanju početka radova prisustvovao je i direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg.(Press MGSI)♦