Crveni krst Srbije: Jačanje lokalne zajednice – prevencija – priprema za nesreće

Crveni krst Srbije: Jačanje lokalne zajednice – prevencija – priprema za nesreće

30/03/2017 Off By

Slađana Dimić
CRVENI KRST SRBIJE organizuje takmičenje 300 učenika trećeg razreda u 10 sredina u Srbiji od 29. marta do 9. aprila 2017. godine. Osnovci iz Subotice, Starog grada, Kraljeva, Voždovca, Savskog Venca, Kikinde, Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zrenjanina i Užica u četvoročasovnom takmičenju odmeriće svoja znanja iz oblasti smanjenja rizika i ublažavanje posledica elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.
Učesnici lokalnih takmičenja pokazali su najbolje rezultate na završnom testiranju, znanju na kvizu “Heroji za sve nas“ i vežbama edukacije. Učenici trećeg razreda će u timovima od po desetoro dece predstavljati svoja odeljenja na lokalnim takmičenjima. U pojedinim sredinama u takmičenjima će učestovati i roditelji đaka. Cilj programa je jačanje lokalne zajednice i prevencija i priprema za ublažavanje posedica različitih elementarinih nepogoda i drugih nesreća.
Lokalno takmičenje će se realizovati u okviru radnih i zabavnih poligona. Obavezni radni poligoni odnose se na sistem zaštite i spasavanja, bezbednost na vodi, klimatske promene i opasnost od munje, opasnosti u domaćinstvu, zemljotresi, poplave i požari.
Crveni krst Srbije je sredstva za realizaciju ovog programa obezbedio u Nedelji Crvenog krsta (od 8. do 15. maja 2016. godine) iz prodaje doplatne PTT markice, uz saglasnost Vlade Republike Srbije.
Znanja i veštine koje će deca i roditelji steći kroz pripremu i odbranu od elementarnih i drugih nesreća umanjuju rizik i smanjuju troškove koje društvo mora da izdvoji kada se saniraju posledice prirodnih i drugih nesreća.♦